Ekorodzice

Dieta wegańska a ciąża

13.04.2011, 08:49 Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny
Przez wiele lat kobiety będące na diecie wegańskiej w ciąży były bardzo krytykowane za bezmięsny sposób odżywiania. Wówczas „zmuszano” je, aby przynajmniej na czas ciąży spożywały produkty mięsne dla dobra dziecka. Obecnie wraz z intensywnym rozwojem nauk żywieniowych można śmiało powiedzieć, że prawidłowo zbilansowana dieta wegańska warunkuje prawidłowy rozwój dziecka.

fot. www.sxc.hu


Weganizm definiowany jest jako styl życia polegający na odrzuceniu z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Osoby deklarujące pozostawanie na diecie wegańskiej zaznaczają że praktykują ją z kilku powodów:
  • Etycznych
  • Zdrowotnych
  • Ekologicznych
  • Duchowych
  • Religijnych
1 listopada uznawany jest jako światowy dzień weganizmu.

  • The American Dietetic Association and Dietitians w Kanadzie uznało, że dobrze zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i odpowiednia dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, w tym także dla kobiet w ciąży.

  • Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Nottingham oraz tamtejszy College wykazały, że nie ma istotnych dowodów na poparcie hipotezy, że dieta wegańska może ograniczyć podaż niezbędnych substancji odżywczych dla dziecka w czasie ciąży.

  • Ponadto wykazano, że kobiety w ciąży na diecie wegańskiej były rzadziej narażone na wystąpienie stanu przedrzucawkowego.

Dlatego też ciężarna kobieta, która jest weganką, nie musi zmieniać swojego sposobu odżywiania pod warunkiem:
  • konsultacji z dietetykiem klinicznym w celu szczegółowej oceny jadłospisu pod względem podawanych składników odżywczych wraz z dietą;
  • dopasowania swojego menu do fizjologii ciąży;
  • konsultacji z lekarzem prowadzącym;
  • odpowiedniej suplementacji składnikami mineralnymi.
Zatem jak widać, model opieki ciężarnej na diecie wegetariańskiej jest bardzo podobny do modelu opieki nad ciężarną przebywającej na diecie zwyczajowej.


PODSTAWOWE  ZASADY DLA CIĘŻARNEJ WEGANKI:

  1. Kobieta w ciąży powinna zwiększyć spożycie kaloryczności diety w ciąży zgodnie z zaleceniami norm żywieniowych (opracowanych przez IŻiŻ w Warszawie i obowiązujące na terenie Polski). W II trymestrze ciąży należy dostarczyć dodatkowo 360 kcal/dobę, a w III trymestrze 475 kcal/dobę.

  2. Ciężarna powinna dbać o spożywanie różnorodnej żywności. Posiłki powinny być urozmaicone. Tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju płodu.

  3. Tabela poniżej obrazuje ile porcji dziennie powinna spożywać  weganka w ciąży w celu zapewnienia prawidłowego przebiegu ciąży.

4 porcje produktów zbożowych
1 porcja to:

2 kromki chleba
1 średnia bułka
1 szklanka gotowanego ryżu
1 szklanka gotowanego makaronu
1 szklanka płatków zbożowych np. śniadaniowych
½ szklanki musli
4 porcje owoców 
1 porcja to:

1 szt. średniej wielkości owocu
2 sztuki małych owoców
8 truskawek
20 winogron lub wiśni
½ szklanki soku
1 szklanka pokrojonych w kostkę  owoców
5-6 porcji warzyw
1 porcja to:

1 średni ziemniak
1 szklanka sałaty lub sałatki
½ gotowanego warzywa
1,5 porcji orzechów i roślin strączkowych
1 porcja to:

1 / 3 szklanki gotowanej fasoli, soczewicy, ciecierzycy, grochu  lub fasoli w puszkach
1 / 3 filiżanki orzechów, migdałów
2 porcje odpowiedników produktów mlecznych
1 porcja to:

szklanka mleka sojowego wzbogacana w wapń
0-2,5 porcji tzw. produktów ekstra (ale nie muszą)
1 porcja to:

3-4 słodkie herbatniki
30 g chipsów ziemniaczanych
2 gałki lodów,
1 łyżka masło, margaryny, oleju


Ciężarna na diecie wegańskiej musi dostarczyć odpowiedniej ilości białka z różnych źródeł tj.:


a.    orzechy,
b.    masło orzechowe,
c.    rośliny strączkowe,
d.    produkty sojowe, 
e.    ser tofu.

Jak donoszą badania Craig i wsp.( 2009) oraz Rand i wsp. (2003) wszystkie nieprzetworzone produkty roślinne zawierają aminokwasy egzogenne. Jedynie różnica tkwi w ich proporcjach. Rada Żywności i Żywienia USA uznała, że diety wegańskie, które zawierają dopełniające się białka roślinne, mogą dostarczać taką samą jakość białka w porównaniu do białka zwierzęcego. Dlatego też, o ile dieta wegańska jest prawidłowo skomponowana, nie ma obaw, aby wystąpiły niedobory białka.

Badania Carter JP, Furman T, Hutcheson HR. wskazują, że dostarczanie białka pokarmowego (np. roślinnego) nie ma wpływu na masę urodzeniową dziecka, o ile ciężarna weganka jest świadoma zdrowotnej opieki prenatalnej.

Ciężarna musi pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości błonnika. Dlatego polecane są produkty pełnoziarniste: pieczywa, kasze, makarony, ryż,  a także owoce i warzywa.


WAPŃ

Kobieta na diecie wegańskiej musi pamiętać o WAPNIU. Jest to bardzo ważny skalnik mineralny w diecie kobiety ciężarnej. Wg norm żywieniowych kobieta w ciąży powinna spożywać dziennie 1000-1300 mg wapnia (w zależności od wieku). Należy pamiętać, że realizacja spożycia wapnia na diecie wegańskiej jest możliwa! Np.:
  • ½ szklanki Tofu wzbogacanego w wapń = 250-390mg  Ca
  • 1 szklanka gotowanych nasion soi = 175 mg Ca
  • ¼ szklanki migdałów = 89 mg Ca
PAMIĘTAJ !
Wiele niemlecznych produktów spożywczych wzbogacanych jest w wapń, witaminę D i / lub witaminę B12. Np. soki pomarańczowe. Wapń w jarmużu, brokułach, kapuście warzywnej pastewnej  i mleku sojowym wchłania się stosunkowo dobrze. Natomiast wapń w szpinaku, boćwinie nie jest dobrze wchłaniany ze względu na wysoką zawartość szczawianów, które wiążą wapń. Ponadto suplementy wapnia zmniejszają wchłanianie żelaza, jeśli spożywane są w tym samym czasie (Groff J, Gropper S.,2000).


WITAMINA D

Odpowiednie ilości witaminy D można uzyskać poprzez eksponowanie ciała na słońce (od 10 do 15 minut /dziennie) i picie mleka wzbogaconego w tę witaminę. Suplementy witaminy D należy stosować tylko za zgodą lekarzem, gdyż duże dawki witaminy D mogą być toksyczne.


ŻELAZO

Ciężarna powinna jeść co najmniej trzy porcje produktów bogatych w żelazo na dzień (w celu dostarczenia organizmowi 27 mg żelaza w codziennej diecie). Źródłem żelaza w diecie wegańskiej są wzbogacone produkty zbożowe (ryż), jaja, zielone warzywa liściaste, brokuły, brukselka, słodkie ziemniaki, suszona fasola i groszek, rodzynki, suszone śliwki i orzeszki ziemne. Np.:
  • 1 szklanka gotowanych ziaren soi  = 8.8mg Fe
  • 2 łyżki melasy   = 7.0mg Fe
  • 1 szklanka gotowanych nasion soczewicy  = 6,6mg Fe
  • 1 szklanka gotowanej fasoli  = 5.2mg Fe
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy  = 4.7mg Fe
  • 1 szklanka gotowanej fasoli lima  = 4.5mg Fe
  • 1 / 8 medium arbuz  = 1,0mg Fe


WITAMINA C

Kobieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości witaminy C w dziennej racji pokarmowej. Bogatymi źródłami witaminy C są pomarańcze, grejpfruty, truskawki, brokuły, kalafior, brukselka, zielona papryka, pomidory. Np.:
  • Porzeczka czarna  = 183mg Wit. C /100g
  •  Papryka czerwona  = 144mg Wit. C .100g
  •  Brukselka = 94mg Wit. C /100g
  •  Papryka zielona = 91mg Wit. C /100g
  •  Kalafior  = 69mg Wit. C /100g
  •  Szpinak = 68mg Wit. C/100g
  •  Truskawki = 66mg Wit. C/100g
  •  Kiwi = 59mg Wit. C /100g
  •  Cytryny = 50mg Wit. C/100g
  •  Pomarańcze = 49mg Wit. C/100g
  •  Porzeczka czerwona = 46mg Wit. C/100g


KWAS  FOLIOWY

Kwas foliowy ma istotne znaczenie w prewencji wad wrodzonych cewy nerwowej. Badania wykazały, że kobiety, które rodziły dzieci z wadą cewy nerwowej miały niższe spożycie kwasu foliowego, a tym samym niższe stężenie kwasu foliowego we krwi. Dlatego kwas foliowy jest potrzebny we wczesnym okresie ciąży (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację kwasem foliowym 6 miesięcy przed planowanym zajściem w ciąże i w pierwszym trymestrze ciąży) do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Wiele artykułów spożywczych przeznaczonych dla wegan wzbogacanych jest w kwas foliowy, np. chleb, makaron, kasze. Ponadto weganie spożywają dużo zielonych warzyw liściastych bogatych w foliany. Dobrymi źródłami kwasu foliowego są ciemne, zielone liście warzyw i roślin strączkowych, takich jak fasola, groch, ciecierzyca.


WITAMINA B12

Weganka w ciąży powinna pamiętać o prawidłowej suplementacji witaminą  B 12. Weganie są narażeni na niedobory tej witaminy. Dlatego lekarz powinien zlecić odpowiednią suplementację tą witaminą.


JOD
Weganka w ciąży powinna używać soli jodowanej, aby zapewnić odpowiednie spożycie jodu. Nieco więcej niż pół łyżeczki soli jodowanej realizuje zapotrzebowanie na jod w okresie ciąży.


DHA
Kwasy DHA występują głównie w tłustych rybach. Wydaje się, że odgrywają bardzo ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki oka. Kwasy DHA, do których należy kwas linolenowy, znajduje się w siemieniu i oleju lniany, oleju rzepakowym, orzechach i nasionach soi.


CYNK
Cynk jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu. W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na cynk. Dobrym źródłem cynku są całe ziarna, zielone warzywa liściaste, orzechy i rośliny strączkowe, tofu, kiełki pszenicy i drożdże. Wzbogacone płatki śniadaniowe są również dobrym źródłem cynku,  dlatego trzeba czytać etykiety.


ALKOHOL
Unikaj alkoholu w czasie ciąży. Podaż alkohol w czasie ciąży związana z przedwczesnym porodem, niską masą urodzeniową dziecka oraz zespołem FAS.


KOFEINA

Limit dziennej podaży kofeiny wynosi 300 mg dziennie. Kobieta w ciąży powinna pamiętać, że czekolada również zawiera kofeinę. Ilość kofeiny w tabliczce czekolady odpowiada średnio 1 / 4 filiżanki kawy.


Resumując: dieta wegańska może być stosowana przez kobiety w ciąży, pod warunkiem że jest ona prawidłowo zbilansowana oraz konsultacji w tej sprawie z lekarzem prowadzącym i dietetykiem klinicznym.



Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"