Spożywanie czekolady przez kobiety w ciąży wciąż budzi wiele kontrowersji. Większość ciężarnych z jednej strony ma wielką ochotę na czekoladę, ale z drugiej ma wiele wątpliwości, czy jest ona bezpieczny dla ich płodu. Niewątpliwie jest to bardzo poważny problem, z którym zmagają się dietetycy kliniczni i lekarze.
fot. czekolada w ciąży
Na początku należy zaznaczyć, że nie ma istotnych naukowo dowodów, aby umiarkowane ilości czekolady wpływały negatywnie na stan zdrowia kobiety. Wielu specjalistów w zakresie żywienia uznaje, że spożywanie czekolady jest bezpieczne w czasie ciąży.
Po pierwsze. Wystąpienie jakichkolwiek zaburzeń tolerancji glukozy u ciężarnej jest wskazaniem do konsultacji z dietetykiem klinicznym i lekarzem w sprawie możliwości spożywania czekolady.Czekolady i innych węglowodanów prostych nie powinny spożywać kobiety, u których zdiagnozowano
cukrzycę ciężarnych. Cukrzyca ciężarnych (GDM) definiuję się jako nietolerancję węglowodanów o różnym nasileniu wykrytą po raz pierwszy w czasie trwania ciąży. Nierozpoznana GDM bądź też źle prowadzona może przyczynić się do wewnątrzmacicznego zgonu płodu, makrosomii, urazów okołoplodowych. Dlatego tak istotne jest wprowadzenie badań przesiewowych. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2005 roku test obciążenia glukozą w celu diagnostyki cukrzycy ciążowej powinien być przeprowadzony między
24 a 28 tygodniem ciąży. Pacjentki u których zdiagnozowano cukrzycę ciężarnych powinny zaczerpnąć porady dietetyka klinicznego odnośnie prawidłowego sposobu odżywiania.
Po drugie. Czekolada zawiera kofeinę.Od dawna trwają badania nad ewentualnym wpływem kofeiny na płód. Jednakże nie ma istotnych dowodów, że umiarkowana ilości kofeiny jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Obawy naukowców budzi fakt, iż kofeina przenika przez łożysko i dociera do płodu, co może hipotetycznie powodować powikłania ciążowe. Mimo to jak na razie nie udało się wykonać szeroko zakrojonych badań wpływu kofeiny na kobiety w ciąży i płód. Istnieją badania, że duże ilości kofeiny mogą przyczyniać się do problemów z płodnością i reprodukcją. Jednakże, czekolada zawiera małe ilości kofeiny w porównaniu z innymi produktami spożywczymi i napojami zwierającymi ten składnik.
Produkt |
Zawartość kofeiny |
Czekolada (średnia zawartość w zależności od zawartości kakaowca)
|
18-75mg/100g |
Czekolad mleczna |
6mg/100g |
Czekolada gorzka |
20mg/100g |
Cukierek czekoladowy |
12mg/100g |
Coca cola |
9,4mg/100ml |
Pepsi |
10mg/100ml |
Herbata (średnia zawartość) |
15-65mg/ 200ml |
Kawa (średnia zawartość) |
37-153mg/ 140-230ml |
Po trzecie. Czekolada zawiera dużo dodatkowych kalorii i przyczynia się do nadmiernego przyrostu masy ciała. Należy zaznaczyć, że
zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży nie różnią się od zaleceń dla pozostałej populacji w aspekcie podaży wyrobów cukierniczych, w tym także czekolady. Mimo iż czekolada uchodzi za bogate źródło magnezu, żelaza, wapnia i witaminy B3, to również zawiera duże ilości tłuszczów i cukrów prostych.
Po czwarte. Według badań czekolada ma pozytywny wpływ na płód.Według badań naukowców z Finlandii spożycie przez kobietę w ciąży kawałka czekolady wpływa pozytywnie na płód, który po narodzinach jest aktywniejszy w porównaniu z rówieśnikami. Naukowcy doszukują się przyczyn tego zjawiska w działaniu związków chemicznych podwyższających poziom serotoniny, które przenikają przez łożysko.
Po piąte. Czekolada może zmniejszać ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.Badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Yale wśród 1681 ciężarnych (opublikowane w 2008 r.) wykazało, że spożywanie gorzkiej czekolady przez kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko rozwoju stanu przedrzucawkowego. Dzieje się tak dzięki zawartości teobrominy. Teobromina zawarta w czekoladzie ma pozytywny wpływ na diurezę oraz układ krążenia m.in. poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i regulacje pracy mięśnia sercowego.
Badanie to dowiodło również, że jedzenie ciemnych czekolad (im ciemniejsze, tym lepsze) w czasie ciąży
może zmniejszyć aż o około 69% rozwój stanu przedrzucawkowego, który może powodować:
- obrzęki,
- bóle głowy,
- pozorny przyrost masy ciała związany z zatrzymywaniem w organizmie wody
- zaburzenia widzenia.
- Ma również negatywny wpływ na płód.
Czekolada zawiera magnez, który obniża wysokie ciśnienie krwi, oraz flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Im bardziej przetworzona technologicznie czekolada, tym zawiera więcej tłuszczu, jest bardziej słodka i zawiera mniej teotrombiny.
Dlaczego kobiety w ciąży mają ochotę na czekoladę?W dużej mierze ochotę na czekoladę wiąże się z występowaniem zachcianek. Do końca nie poznano mechanizmu ich działania. Jeśli kobieta ma ochotę na czekoladę to może być to związane z niedoborem magnezu w organizmie ciężarnej, którego i tam jest mało. Ale przypuszcza się także, że zachcianki mogą mieć tylko charakter psychologiczny.
Ile czekolady można jeść w ciąży?Obecnie nie ustalono jaką ilości czekolady może spożywać kobieta w ciąży. Wielu lekarzy uważa, że spożywanie kofeiny w ilości kilkaset miligramów dziennie (z różnych źródeł) jest stosunkowo bezpieczne dla kobiet w ciąży. Według Amerykańskiego College’u Położnictwa i Ginekologii (ACOG) spożycie 200 miligramów kofeiny dziennie nie może znacząco przyczynić się do poronień lub porodów przedwczesnych. Należy jednak pamiętać, że trzeba mieć umiar. Spożycie od czasu do czasu czekolady nie powinno wpłynąć negatywnie na organizm przyszłej matki i jej dziecka.
Źródło: Tabela 1. Zawartość kofeiny w wybranych produktach (Źródło: Jarosz M i wsp.,2009; Dworzański i wsp.,2009)