Wiele pań domu czerpie ogromną satysfakcję z gotowania specjałów i przysmaków, które są pałaszowane w okamgnieniu. Znacznie mniej cieszy sterta naczyń po zjedzonym obiedzie i brudny piekarnik. Znacie to uczucie? I Wy zastanawiacie się, jak to wszystko umyć i wyczyścić?
fot. Jak czyścić piekarnik?
Prezentujemy kilka prostych wskazówek, które z pewnością okażą się pomocne podczas następnych porządków w kuchni.
PRZEPIS NA ŚRODEK DO CZYSZCZENIA PIEKARNIKA
- pół szklanki soli
- 1/4 szklanki boraksu (ostrożnie to naturalny, ale toksyczny środek - należy trzymać go z dala od dzieci)
- pół szklanki sody oczyszczonej
- ciepła woda - ilość zależy od tego, czy chcemy otrzymać pastę do czyszczenia czy bardziej płynną mieszankę
Składniki ze sobą mieszamy i tak otrzymanym roztworem bądź pastą czyścimy piekarnik. Następnie płuczemy go czystą ciepłą wodą.
BRUDNE KUCHENNE SPRZĘTY I NACZYNIA
Na brudne naczynia sypiemy sól (tak od serca, nie żałujemy materiału) i podgrzewamy do momentu aż sól stanie się brązowa. Potem ścieramy ją papierowym ręcznikiem bądź pędzelkiem kuchennym. Następnie sprzęty myjemy wodą z płynem do mycia naczyń, a po opłukaniu dokładnie osuszamy.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Wszystkie prace porządkowe wykonujemy w gumowych rękawiczkach.