Brzydki nalot w czajniku, spowodowany odkładaniem się kamienia z twardej wody, jest w stanie zmienić smak herbaty czy kawy. Dlatego warto się go pozbyć! Oczywiście domowymi sposobami.
W czajniku gotujemy wodę, którą pijemy, warto więc sięgnąć po naturalne sposoby pozbywania się kamienia. Na odkamienienie czajnika znamy trzy sprawdzone środki: pierwszy z użyciem octu, drugi z użyciem kwasku cytrynowego, natomiast trzeci z cytryną w tle.
Sposób I: OCET
Do czajnika wlej taką samą ilość wody i octu. Ważne, aby roztwór przykrył grzałkę. Zagotuj wodę z octem i pozostaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnie wypłucz czajnik.
Sposób II: KWASEK CYTRYNOWY
Wsypujemy kwasek do czajnika i gotujemy wodę do wrzenia. Zostawiamy kwasek w czajniku na ok. 15 minut. Wylewamy całość i płuczemy czajnik. Sposób podobny do tego z cytryną, ale szybszy i tańszy.
Sposób III: CYTRYNA
Wlewamy sok do czajnika i gotujemy wodę do 100 stopni Celsjusza. Zostawiamy na 1 godzinę. Wylewamy i dokładnie płuczemy. Sok jest nieszkodliwy dla zdrowia i w całej kuchni pięknie pachnie.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie chcesz często odkamieniać czajnika, wlewaj do niego wodę przefiltrowaną w specjalnych czajnikach z filtrem węglowym.