Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa na naszą kondycję emocjonalną. Coraz więcej
badań naukowych potwierdza zależności między konkretnymi produktami żywieniowymi a stanami pobudzenia, agresywności bądź depresyjności (np. wiadomo, że dzieci z ADHD nie mogą jeść cukru, płatków owsianych ani ostrych przypraw).
Jedzenie jest zatem podstawową kwestią
w budowaniu odporności naszych dzieci, ponieważ wszelkie kłopoty zdrowotne zaczynają się przeważnie od błędów żywieniowych, które znajdują się na samym początku następującego później łańcucha zdarzeń. Warto wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe dla dziecka od początku jego przygody z jedzeniem, ponieważ przez pierwsze
2-3 lata życia układ pokarmowy dopiero dojrzewa. Poza tym kształtują się wtedy przyzwyczajenia żywieniowe przesądzające o tym, co dziecko będzie jadło, kiedy dorośnie.
- Dobrze zdać sobie sprawę z tego, że dziecko, które będzie przyzwyczajone do słodyczy (słodzonych kaszek, herbatek, ciasteczek itp.) we wczesnym dzieciństwie, będzie wybierało ten smak w dorosłości i może być tym samym narażone na cukrzycę.
- Podobnie dzieci, które dostają we wczesnym dzieciństwie dużo mięsa (oraz tłuszczów nasyconych), są bardziej podatne w dorosłości na choroby krążeniowe (dane z badań Centrum Zdrowia Dziecka).
W obecnych czasach dominuje nurt takiej opieki nad dzieckiem, która będzie (pozornie) najłatwiejsza, a producenci prześcigają się w promowaniu produktów „najlepszych dla Twojego dziecka”. Niestety, większość z nich nie tylko nie jest najlepsza, ale wręcz
szkodliwa:
- pieluszki jednorazowe zawierają dioksyny – związki rakotwórcze,
- kaszki błyskawiczne zawierają mnóstwo cukru,
- koperkowe herbatki granulowane zawierają jedynie 0,4 % kopru włoskiego!
Co gorsza, większość
producentów produktów żywnościowych dla dzieci (zwłaszcza mlek modyfikowanych) zastrasza rodziców, wprowadzając ich w błąd twierdzeniami, że JEDYNIE ich produkt zapewni dziecku prawidłowy rozwój. Tymczasem nie ma takiego magicznego produktu, który by cokolwiek zapewniał. Wiadomo także, iż regularne żywienie dziecka kaszkami błyskawicznymi, mlekiem modyfikowanym, słoiczkami itp. generuje problemy zdrowotne i
de facto utrudnia życie rodzicom, a więc paradoksalnie stosowanie tych produktów staje się kłopotliwe, bynajmniej nie „najłatwiejsze”.
Zdrowy rozwój dziecka zależy od czułej, uważnej opieki oraz od budowania wysokiej odporności.
Dbanie o wysoką odporność polega na:
- unikaniu tego, co szkodzi (m.in. konserwanty, barwniki, produkty wysoce przetworzone, cukier, pestycydy);
- regularnym zdrowym żywieniu (podawanie dziecku 5 pełnowartościowych, zrównoważonych posiłków w ciągu dnia, które są dostosowane do wieku dziecka oraz pory roku);
- stymulowaniu odporności (np. bańki, masaż stópek).
Zachęcam więc wszystkich rodziców do poświęcenia żywieniu swego dziecka dozy uwagi, nauki oraz do
świadomego kreowania nawyków żywieniowych swego dziecka. Mądre żywienie jest naszą odpowiedzialnością, dokładnie tak samo jak wszelkie inne kwestie bezpieczeństwa czy wychowania dziecka.