Przede wszystkim warto pamiętać, że sposób odżywiania może albo wzmacniać, albo osłabiać organizm i dlatego trzeba poświęcić mu swoją uwagę. Jest to w pewnym sensie inwestycja – także finansowa – w nasze dziecko, ponieważ zdrowe odżywianie minimalizuje występowanie chorób oraz łagodzi ich przebieg. Pierwsze
2-3 lata życia dziecka są szczególnie ważne, ponieważ dopiero w tym wieku układ pokarmowy dojrzewa, a wcześniejsze potknięcia żywieniowe natychmiast dadzą o sobie znać w postaci:
- nietolerancji,
- alergii,
- odparzeń,
- reakcji skórnych
- infekcji górnych dróg oddechowych.
Niektórzy rodzice zastanawiają się, czy warto dbać o wyeliminowanie z diety dziecka
cukru ratyfikowanego, skoro i tak po 3 roku życia dziecko będzie dostawało słodycze w przedszkolu, a w szkole kupi sobie samo. Oczywiście, że warto unikać, nawet jeśli „bezcukrowe” żywienie ma trwać tylko przez pierwsze 3 lata życia. Do tego bowiem czasu układ pokarmowy oraz odpornościowy będą ukształtowane i silne.
Poniżej przedstawiam kilka propozycji zdrowych oraz smacznych słodkości:
Słodkie kulki – to jedynie inspiracja, możecie modyfikować przepis na własne potrzeby.
Namoczyć na noc po pół szklanki rodzynek, moreli, daktyli. Rano odlać wodę, wsypać zmielony sezam (jeśli dziecko nie ma alergii) lub migdały, dodać szczyptę cynamonu, kilka kropli soku z cytryny, dobrze wymieszać. Lepić niewielkie kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na talerzu. Wstawić na kilka godzin do lodówki i gotowe.
Pierniczki
- 300g masła
- 1 łyżeczka imbiru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- szczyptę mielonych goździków
- 2 szczypty kardamonu
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml wody
- 1,5 litra mąki
Wymieszać składniki, wyrobić ciasto i odłożyć na dobę zawinięte w serwetę. Drugiego dnia rozwałkuj cieniutko i wytnij kształty (można użyć wyparzonych foremek dziecka). Piecz w 200°C przez 5 minut.
Placek z daktylamiCiasto:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 1 i 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału,
- 2 łyżki słodu jęczmiennego,
- 1 kostka margaryny.
Wszystko wymieszać, aż ciasto stanie się dość suche. Trzy czwarte ciasta włożyć na blachę do pieczenia i włożyć do lodówki. Z pozostałej części zrobić kulę i włożyć ją do zamrażalnika.
Nadzienie:
- 3 szklanki pokrojonych daktyli,
- 3/4 szklanki wody,
- sok z połowy cytryny.
Gotować do momentu, aż daktyle będą miękkie. Następnie wszystko dobrze poddusić. Wystudzone wyłożyć na blachę z ciastem. Kulę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać na wierzch. Piec przez ok. 40 min w temperaturze 200°C (aż ciasto będzie miało złoty kolor).