EKORODZICE.PL: Czy jesteśmy w stanie się przed tym chronić? J.M.: Oczywiście, że jesteśmy w stanie uniknąć uczuleń oraz grzybic! Przy zachowaniu zdrowego trybu życia (wysypianie, ruch na świeżym powietrzu, radzenie sobie ze stresem) oraz przy odpowiedniej diecie możemy uniknąć wszelkich chorób – oczywiście, czasem każdy człowiek łapie jakąś infekcję, jednakże mając wysoki poziom odporności, chorowanie jest krótkie i łagodne. Zwykle obywa się także bez leczenia typowymi chemicznymi lekami.
EKORODZICE.PL: Odpowiednia dieta, czyli jaka?J.M.: Zdrowa, pełnowartościowa oraz zrównoważona dieta oznacza:
- unikanie produktów szkodliwych (głównie chemii spożywczej, produktów wysoko przetworzonych, cukru rafinowanego, serów pleśniowych);
- wybieranie produktów pełnowartościowych – jak najbardziej naturalnych i niezanieczyszczonych pestycydami (rośliny), hormonami oraz antybiotykami (mięso);
- gotowanie dostosowane do pory roku;
- używanie produktów uzupełniających dietę w niezbędne mikroelementy (np.: mielone nasiona, pestki, olej zimnotłoczony, kiszonki, barszcz na zakwasie),
- a w okresach przejściowych naturalne produkty stymulujące odporność (np.: warzywa zawierające beta-karoten i witaminę C oraz cynk, witaminę E, duże ilości bioflawonoidów).
EKORODZICE.PL: Czy wiele jest rodzajów drożdżycy? J.M.: Drożdżyce można podzielić ze względu na:
- rodzaj grzyba, który ją wywołał,
lub
- na narząd, który jest przede wszystkim zaatakowany.
Najczęstszą formą drożdżycy jest kandydoza wywołana głównie przez przerost drożdżaków candida albicans.
EKORODZICE.PL: Alergolodzy koncentrują swoją uwagę na grzybach bytujących w pomieszczeniach zamkniętych lub w środowisku naturalnym, zapominając o grzybach wewnątrz organizmu, które występują u blisko 80% populacji. W jaki prosty sposób można sprawdzić, czy niebezpieczne „grzybki” nie mieszkają w nas i naszych dzieciach?
J.M.: Naszą uwagę powinny zwrócić:
- częste infekcje u dziecka,
- trudności z wypróżnianiem (wzdęcia, zaparcia),
- tzw. wrażliwa skóra (skłonna do wysypek, zaczerwienienia, odparzeń),
- długotrwale osowiały nastrój.
Objawów może być kilka, kilkanaście, choć jedynie mądrzy lekarze kojarzą je z kandydozą i kierują na dalsze badania.
Prosty, lecz niejednoznaczny sposób stwierdzenia grzybicy to zauważenie sytuacji, w której nasze (często niespecyficzne) objawy pogarszają się po spożyciu produktów zawierających cukier rafinowany (słodycze, drożdżówki itp.). Grzyby żywią się słodkim, a więc po spożyciu słodyczy wzrasta ich przerost. Poza tym grzybica oznacza osłabioną florę bakteryjną w jelitach – a więc właśnie tendencje do częstych infekcji. Zwykle na początku zleca się: