Ekorodzice

Jak gotować w parowarze?

Autor: mgr inż. Joanna Koszewska 2013.03.24, 10:04
Kilka wskazówek na temat przygotowywania dań w parowarze:

Bardzo istotna jest kolejność układania produktów w pojemnikach. Najbliżej źródła wytwarzania pary powinny znaleźć się produkty, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej, czyli w przypadku planowania obiadu składającego się m.in. z mięsa, to ono powinno się tam znaleźć. Dopiero potem pozostałe składniki dania, czyli przykładowo: ryż, a nad nimi brokuły.

Nie należy potraw solić. Para, która przenika przez tkanki produktu, umożliwia uwalnianie z niego jej naturalnej zawartości. Zaleca się dosalanie na talerzu, po to by uniknąć przesolenia potrawy. Warto natomiast sięgnąć po zioła: świeże lub suszone i zastosować je bezpośrednio na produkty, jak i do wody. Ich aromat znacznie podkreśli aromat potrawy, a nasze organizmy wesprze w trawieniu.

Gdy gotujemy rybę na specjalną okazję, to do wody można dodać białego wytrawnego wina. Rybę można także od razu skropić sokiem z cytryny. Należy pamiętać o tym, by w pojemniku nie układać produktów zbyt ciasno. W każdym zestawie powinna znaleźć się żywność w jednakowych kawałkach. Jeśli jest możliwe to jak najmniejszych. Zapewni to odpowiednią przestrzeń do krążenia pary wodnej.

Należy pamiętać, by jak najrzadziej podnosić górną pokrywę, gdyż powoduje to duże straty pary, a przez to wydłuża się proces gotowania.

Jak przy każdym posiłku warto jest na kilka godzin przed gotowaniem doprawić odpowiednimi przyprawami mięso, drób, ryby, gdyż pomaga to w uzyskaniu wilgoci i kruchości.

Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z parowaru, spróbuj przetestować mój przepis na RYBĘ Z GRUSZKAMI.



Przeczytaj także:

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Koktajle warzywno-owocowe – pomysł na zdrową dietę

Od około dwóch lat w Polsce panuje moda na koktajle i smoothie. Ten sposób podawania posiłków często stosowany jest w dietach odchudzających, ale jest też bardzo ciekawą opcją podawania owoców i warzyw małym niejadkom. ... więcej »
Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »
Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
02.06.2013 21:23 - wielodzietna
My mamy parowar Zelmer 37Z011 zapłaciłam ok 180zł, a niczym się za bardzo nie różni od parowaru szwagierki za ponad 300zł Tylko względy estetyczne. Ponad rok go używam, nic się nie dzieje. łatwo się czysci. Mogę równocześnie kilka potraw gotować Polecam
{opis}
01.06.2013 13:34 - iaera
Nie pospadam parowaru, może napiszcie, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu, jaka cena, żeby niepotrzebnie nie przepłacać
{opis}
09.12.2010 11:47 - adammunk60
Może już wreszcie przestalibyście robić coś tak głupiego jak liczenie kalorii?Czy jeszcze do was nie dotarło że to nie ma znaczenia?Czy naprawdę jeszcze nie rozumiecie,że aby schudnąć należy JEŚĆ tłuszcze a ograniczać węglowodany czyli cukier a nie odwrotnie?Co do gotowania w parowarze to się zgadzam,że jest o niebo zdrowsze niż w wodzie.Ciekawe jak to wygląda w garnku ciśnieniowym (szybkowarze) gdzie ten czas gotowaia jest jeszcze szybszy i równiez gotuje się z bardzo małą ilością wody lub bez?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów