Mamy, które nie mogą karmić piersią, muszą zdecydować się na jakieś mleko zastępcze. Nie jest to łatwa decyzja, dlatego o pomoc poprosiliśmy naszą ekspertkę Emilię Lorenc. Przygotowała ona dla nas przeróżne przepisy na mleka zastępcze. Sprawdźcie sami!
fot. www.sxc.hu
UWAGA!!! Przed 1 rokiem życia polecamy mleka ryżowe, jaglane, kukurydziane.
Rrobimy je BEZ SOLI i MIODU.
Mleko Ryżowe
- 4 szklanki wrzątku (woda musi być gorąca!)
- 1 szklanka ugotowanego gorącego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka wanilii prawdziwej
- 1 łyżeczka miodu*
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.
Mleko Jaglane
- 2/3 szklanki ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
- 1/4 szklklanki migdałów zmielonych na puder
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżczeka miodu*
- 1 szklanka wody
Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować i w trakcie miksowania dodać jeszcze 2 szklanki wody. Można przecedzić przez gęste sito lub gazę.
Mleko Kukurydziane
- 1/4 szklanki migdałów zmielonych na puder
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka ugotowanej mąki kukurydzianej (1/2 szklanka mąki na 1 szklanki wody – gotować przez 10 minut)
- 1 łyżeczka miodu*
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować i przecedzić przez gazę lub gęste sito.
*Zdania na temat wprowadzania miodu do diety dziecka są podzielone. Jednak wielu doradców żywieniowych radzi, żeby miód podawać dopiero po 1 roku życia. Dlatego jeśli masz wątpliwości, zamiast miodu najlepiej użyć cukru trzcinowego lub melasy.
|
Przepisy dla dzieci powyżej 1 roku życia
Mleko SojoweUwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szklanki soi w 3 szklankach wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1 szklanka namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok. 3min i dodać 4 szklanki wody. Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Mleko OwsianeUwaga! Nie dla dzieci, które są na diecie bezglutenowej.
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, często mieszając. A następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
Mleko migdałowe
- 100 g migdałów
- 200 g wody
Wykonanie:100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z soczewicy
- 100 g soczewicy
- 200 g wody
Wykonanie:Mielić w młynku 100 g soczewicy, aż uzyska się drobną mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny w lodówce. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.