Ekorodzice

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

21.02.2011, 12:53 Emilia Lorenc
Wiosna to idealna pora roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i łzy. A w okresie wiosennym ma ona bardzo dużo energii,  dzięki czemu możemy oczyścić swój organizm.


fot. Łukasz Wrzesiński

Mmm... wiosna... już nie możemy doczekać się jej tego roku. Już chcielibyśmy rozpoczynać nasz dzień od poranka, z którym budzi się nowe życie. Nasz wzrok kieruje się w stronę wschodu, gdzie wraz ze słońcem kiełkuje zielona trawa, z pąków na drzewach przebijają się soczyste zielone listki. Na błękitnym niebie szybują rozśpiewane ptaki głoszące cud narodzin bożego stworzenia. Uczucie wiosennego wiatru na twarzy uspakaja nasze wnętrze czego oznaką są płynące z oczu łzy szczęścia


I tak nadchodzi wiosna, gdzie potrzeba i w naszym organizmie odnowy – narodzin z tego, co nagromadziliśmy w czasie zimy. Nasz organizm wymaga oczyszczenia z toksycznych złogów, by mogły płynąć i nasze soki wiosennym przebudzeniem.


Wiosenne wzmacnianie wątroby

  • Jest to proces ściśle związany ze zmianą żywienia i aktywnością fizyczną. Po ciężkich zimowych mięsnych potrawach czy dużej ilości warzyw strączkowych nadszedł czas na lekkie potrawy z warzyw i zbóż, które oczyszczą i przywrócą dynamikę naszemu ciału.

  • Podczas tej pory roku przeważa wiatr, który może nieść zagrożenie wysuszeniem naszego organizmu. Stąd należy używać produktów należących do przemiany drewna, mających charakter ściągający, co pozwoli utrzymać w równowadze nasze soki wewnętrzne. 

  • W czasie wiosny powinno się używać w naszej diecie produktów o smaku kwaśnym.

Produkty należące do przemiany drewna to przede wszystkim:


zboża:
pszenica, orkisz, zielony orkisz
warzywa: świeże młode i zielone warzywa, sałaty, zarodki, kiełki, cukinia, nać pietruszki, szczaw, szpinak, kwaszone warzywa
owoce:
wiśnie pigwa, kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, cytryny, poziomki, rabarbar
przyprawy: ocet winny, estragon, melisa, świeże zioła, drożdże
zioła:
krwawnik, hibiskus, babka, sok z brzozy, piwo pszeniczne, sok z porzeczki
mięso: kura, gęś, gołąb, kaczka, wątroba
nabiał:
kwaśna śmietana, jogurty, biały ser, zsiadłe mleko


Fermentacja to typowy proces dla przemiany drewna.

1. Zaliczymy do tej grupy następujące produkty:
  • kapusta kiszona,
  • ogórki kiszone,
  • przetwory konserwowane naturalnie – octem winnym, ale nie chemicznie.
Trzeba jednak zwrócić uwagę, ponieważ są to także produkty silnie wychładzające, będą one najlepsze dla osób z “gorącą wątrobą” oraz ściągające, chroniące przed nadmierną utratą płynów.


2. Ważną role odgrywają kiełki. Są one początkiem życia. Zawierają bardzo dużo życiowej energii i mikroelementów.


3. Rodzajem zboża spożywanym wiosną powinna być pszenica w każdej postaci jako:
  • kasza,
  • gotowane pełne ziarno,
  • makarony,
  • chleb z mąki pełnej pszennej.
Pszenica wzmacnia wątrobę, wzmaga wytwarzanie płynów wewnętrznych, wzmacnia cz. nerek i śledziony oraz reguluje układ trawienny.


4. W czasie zimy jedliśmy wszystkie posiłki gotowane, teraz możemy sobie pozwolić na jedno danie z pieczywem. Nie chodzi tu o biały chleb, gdyż jest on niezrównoważony przez brak niezbędnych składników. Dobry chleb jest z pełnej mąki i pełnego zboża – najlepiej przygotowany domowym sposobem. Jeśli podczas pieczenia chleba dodamy orzechy włoskie lub sezam, to wzmocni nam nerki.


5. Doskonałe działanie oczyszczające ma sok brzozowy, który również dostarcza ogromne ilości energii życiowej. Świeży sok brzozowy pijemy jedynie 2-3 tygodnie wczesną wiosną.


6. Element drewna to "małe jang", a jego aktywność zwiększymy, gdy podczas gotowania będziemy mieszać potrawę drewnianą łyżką. Energia wiosną unosi się ku górze, więc nie możemy przykrywać naczynia, by nie ograniczać unoszenia się energii. Zimą gotowaliśmy bardzo długo, natomiast podczas wiosny możemy blanszować jarzyny, wrzucając je na chwilę do gorącej wody.


7. Na sam koniec chcę zaznaczyć, że dieta wiosenna jest dietą ochładzającą i zatrzymującą soki w organizmie.
  • Muszą więc ją ostrożnie stosować np. osoby, które z natury są zimne i które zbierają wodę w tkankach, tj. mają obrzęki.

  • Najlepiej stosować dietę zrównoważoną energetycznie.

  • Jeśli ktoś jest z natury zimny, nie może zapominać o potrawach rozgrzewających.

  • Jednak w diecie każdego z nas powinny znaleźć się w przeważającej ilości składniki pokarmowe z elementu ziemi, ponieważ to właśnie one są najbardziej zrównoważone energetycznie.



Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"