Niedawno dowiedziałam się, że moja Marysia musi być na diecie bezglutenowej. Nie mam pojęcia, jak powinnam teraz przygotowywać posiłki. Poproszę o kilka rad.
Alergie pokarmowe dzieci świadczą o obniżonym poziomie odporności, dlatego też w żywieniu dzieci alergicznych mamy 2 cele:
-
dostarczać niezbędnych składników pokarmowych za pomocą produktów nieuczulających,
-
podnieść odporność dziecka (dieta, masaż stóp, ruch na świeżym powietrzu, bańki).
NALEŻY UNIKAĆ:
nabiału, nadmiaru mięsa, cukru oraz produktów surowych - zwłaszcza zimą.
POLECAM:
-
kaszę jaglaną,
-
zakwas buraczany,
-
rośliny strączkowe (soczewica czerwona, fasolka mung)
-
ryż basmati, kaszę gryczaną niepaloną,
-
amarantus (jako dodatek do zup oraz innych kasz),
-
warzywa,
-
nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli oleje zimnotłoczone),
-
zmielone nasiona siemienia lnianego, słonecznika, dyni, sezamu.
Można także podawać dziecku algi (zapraszam do przeczytania artykułu "Wodorosty w diecie dzieci") oraz preparaty zawierające naturalne flawonoidy (np. Flavon Kids).