Ekorodzice

Zdrowe przekąski

09.02.2014, 18:34 Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl
W czasie świąt czy "tłustych czwartków" dobrze jest pozwalać sobie na przyjemności z umiarem. Czyli jeść tak, jak na co dzień, normalne dla nas porcje, unikać przejedzenia.  Warto wybierać zdrowe przekąski. Jak bez większych wyrzeczeń uniknąć nadmiaru cukru w diecie i zachować dobre zdrowie? Wypróbujcie przepisy naszego eksperta!

fot. zdrowa_przekąska fot. J.Walczyk


Słodkie kulki – przepis podstawowy, nadaje się do modyfikacji własnych. Na noc namocz w misce po ½ szklanki rodzynek, moreli, daktyli niesiarkowanych. W młynku zmiel szklankę migdałów (lub słonecznik, lub sezam). Z owoców odlej wodę, dodaj zmielone migdały, troszkę cynamonu, kardamonu, imbiru oraz kilka kropli soku cytryny. Zmiksuj lub dobrze wymieszaj. Zmocz ręce wodą i lep kuliki obtaczając je w gorzkim kakao, a następnie w wiórkach kokosowych. Kulki są pyszne po schłodzeniu w lodówce, ale można je zjeść od razu :)


Babeczki jaglane
Ugotuj kaszę jaglaną wraz z rodzynkami, żurawiną oraz daktylami. Zmieszaj ją z jajkiem, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Możesz dodać syrop klonowy lub melasę. Obierz jabłko i pokórj na małe kawałeczki, zmieszaj z kaszą. Ponakładaj do foremek na muffiny i zapiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym na ok 170C.

Racuchy z jabłkami i śliwkami
Śliwki suszone namocz w miseczce w gorącej wodzie. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałeczki. Zmieszaj 1 szklankę mąki orkiszowej (lub każdego innego rodzaju), ½ szklanki kefiru oraz ½ szklanki mleka ryzowego. Dodaj do ciasta 1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej, troszkę cynamonu oraz kardamonu i kurkumy. Wymieszaj. Wbij jajko (lub wsyp łyżke siemienia lnianego zmielonego), dodaj jabłko i pokrojone śliwki, wymieszaj. Rozgrzej piekarnik na ok 170C, na blaszcze rozłóż papier do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką. Zapiecz do czasu aż wierzchy się lekko zarumienią. Można podawać polane syropem klonowym lub z melasy czy daktyli.

Sezamki

Wymieszaj 1 szklankę sezamu, ½ szklanki siemienia lnianego, ½ szklanki słodu jęczmiennego lub syropu daktylowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli morskiej, garść rodzynek, ¼ szklanki posiekanych orzechów, troszkę startej gałki muszkatułowej. Masę ugnieć i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz ok 20-30 minut w piekarniku nagrzanym na 150C. Po wyjęciu ostudź i potnij na kwadraty. 

UWAGA! Jeśli już się  Wam zdarzy przesadzić z jedzeniem, to warto wypić zioła wspomagające trawienie, czyli koper włoski, miętę, dziurawiec.


Zieloni eksperci

Waldemar Czerwoniec – lekarz ginekolog z 30-letnim stażem Magdalena Modlibowska – coach zdrowia, socjolog, ekolog Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl Monika Lipowska-Hajduk – psycholog, www.szczesliwa-mama.pl Jolanta Wrzesińska – ekonomistka, podróżniczka, ekoPanidomu :D Marta Tyszko – wielbicielka surowców naturalnych, gaj-oliwny.pl Wanda Hałuniewicz – Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, Pasiata.pl Agata Bala – propagatorka naturalnego pieluchowania, www.pupus.pl Katarzyna Wysocka – architekt zieleni Grażyna Ziółkowska - lekarz pediatra oraz specjalista medycyny rodzinnej z 16 letnim stażem Ania i Krzysztof Kobus – podróżnicy, www.malyporoznik.pl Anna Zielińska – antropolog, ekolog żywienia, www.bio-diet.pl Natalia Przybysz – specjalistka do organizacji wolnego czasu z dziećmi Kinga Toczewska vel Myszka Agata Natalia Kozdra – www.ekokobieta.com.pl Hanna Walczyk - handmadowa mama szydełko, druty to jej atuty Agnieszka Dziśko Puchała – adwokat, www.kancelaria-szczecin.com Marta Kierzkowska-Grzybek – fotografka i bębniarka, www.martagrzybek.selia.pl Rafał Młyński – logopeda, prywatna szkoła "SALWATOR" Joanna Koszewska – specjalista ds. Żywienia i Dietetyki, www.dietetyka.waw.pl Mariusz Jaworski – Dyplomowany Dietetyk Kliniczny Aleksandra Kus – rzeźbiarka i nauczycielka Marcin T. Zakrzewski – organizuje i prowadzi szkolenia dla przyszłych doradców, www.chustomania.pl Izabela Lenkiewicz – lekarz, strony: www.przedporodem.pl, www.blog.przedporodem.pl Iwona Sławek – specjalista ds. ochrony środowiska, www.ecoekspertyzy.pl Anna Buchmiet – doradca Noszenia po kursie Die Trageschule® Dresden, strona: www.maminek.pl Matylda Cygalska – doradca dietetyczny, www.zdrowosfera.pl Anna Nogajska – ekspertka od naturalnego pieluchowania oraz chustowania, strona: www.ekobaby.pl Iwona Styrenczak – położna z 17-letnim stażem Alicja Sieklucka – pedagog z ponad 25-letnim stażem pracy z dziećmi Magdalena Słomkowska – doradca laktacyjny; www.centrumdlamamy.com Martyna Kędziora – lekarka, joginka z 7-letnim stażem, nauczycielka jogi Karol Krzysztoń - radca prawny, Kancelaria Radcy prawnego Karol Krzysztoń Magdalena Kowalska Leszek Jaćkiewicz – stały współpracownik miesięcznika "Góry", autor przewodników "Nieznane Tatry"