Ekorodzice

Domek z piernika

Autor: mkaczmarska 2014.12.18, 08:58
Takiej piernikowej chatce nie oprze się żaden łasuch. Ale my zamiast pałaszować to lukrowane dzieło sztuki wolimy pozostawić je na świątecznym stole jako słodką ozdobę. Niech domek z piernika przywoła uśmiech na każdej twarzy. 
fot. Domek z piernika
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 torebka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierników przed pieczeniem
Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder - tyle ile sok zabierze
fot. Domek z piernika
Wykonanie:
Mąkę wraz z rozpuszczonym miodem należy wymieszać na stolnicy, dodać cukier, przyprawę, sodę, wymieszać. Następnie dodać masło i jajko. Zagniatać powoli dolewając letnie mleko, wyrobić dobrze ciasto. Stolnice posypać mąką i rozwałkowywać placki. Teraz można wykrawać dowolne pierniczki, fantazja jest nieograniczona, w moim przypadku są to ściany i dach chatki, podstawa oraz gwiazdki, z których złoże choinki. Gotowe pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C około 15 minut.

Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszać z cukrem pudrem, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Można do lukru dodać barwniki lub zabarwić np. sokiem z czerwonego buraka.

Ściany, dach, podstawę skleiłam lukrem. Gdy zastygł ozdobiłam kolorowymi lukrowymi pisakami, zielonym lukrem, cukrowymi koralikami i śnieżynkami.