Takiej piernikowej chatce nie oprze się żaden łasuch. Ale my zamiast pałaszować to lukrowane dzieło sztuki wolimy pozostawić je na świątecznym stole jako słodką ozdobę. Niech domek z piernika przywoła uśmiech na każdej twarzy.
fot. Domek z piernika
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierników przed pieczeniem
Lukier:
- sok z cytryny
- cukier puder - tyle ile sok zabierze
fot. Domek z piernika
Wykonanie:
Mąkę wraz z rozpuszczonym miodem należy wymieszać na stolnicy, dodać cukier, przyprawę, sodę, wymieszać. Następnie dodać masło i jajko. Zagniatać powoli dolewając letnie mleko, wyrobić dobrze ciasto. Stolnice posypać mąką i rozwałkowywać placki. Teraz można wykrawać dowolne pierniczki, fantazja jest nieograniczona, w moim przypadku są to ściany i dach chatki, podstawa oraz gwiazdki, z których złoże choinki. Gotowe pierniczki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C około 15 minut.
Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszać z cukrem pudrem, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Można do lukru dodać barwniki lub zabarwić np. sokiem z czerwonego buraka.
Ściany, dach, podstawę skleiłam lukrem. Gdy zastygł ozdobiłam kolorowymi lukrowymi pisakami, zielonym lukrem, cukrowymi koralikami i śnieżynkami.