Trudno powiedzieć, czy hiszpańskie damy przejęły kosmetyki z dyni od piękności azteckich i inkaskich czy też upiększające właściwości tego warzywa odkryły same. Faktem jest, że o ich cerę i włosy dynia dbała już od XVI wieku. Do dziś wiele kobiet za jej pomocą ratuje swoją urodę.
fot. www.sxc.hu
Maseczka oczyszczająca
- pół szklanki miąższu dyni
- pół szklanki jogurtu naturalnego
Do połowy szklanki utartego miąższu dojrzałej dyni należy dodać pół szklanki jogurtu naturalnego i starannie wymieszać, odstawić na dwie godziny, a potem nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Po 20 minutach spłukać letnią wodą, osuszyć skórę ligniną lub papierowym ręcznikiem. Następnie wklepać oliwę z oliwek lub winogron.
Płukanka do włosów
- skóra z dyni
- miąższ dyni
- zimna woda
W równych porcjach wymieszać drobno pokrojoną, umytą skórę dyni z jej miąższem i zalać zimną wodą (1 i 1/2 litra wody na szklankę dyniowej mieszanki). Odstawić na 3-4 godziny, a potem gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Ostudzić i używać do płukania włosów po myciu – stają się lśniące i puszyste.
Kąpiel regenerująca
- miąższ dyni
- litr wody
- litr pełnotłustego mleka
Z niezbyt wielkiej dyni wybrać miąższ, drobno pokroić, zalać litrem wody i rozgotować na miazgę. Dodać litr pełnotłustego mleka, dobrze wymieszać i wlać do wody w wannie. Moczyć się w tej kąpieli przez 20 minut, masując skórę ciała szorstką rękawicą. Taka kąpiel zmiękcza i uelastycznia skórę, poprawia ukrwienie i dotlenia.
Warto wiedzieć:
- Dynia należy do ulubionych warzyw wielu wegetarianów, ponieważ zawiera
witaminę A – znajdującą się głównie w produktach zwierzęcych.
-
Najbardziej odżywcze są dynie w pełni dojrzałe.
- Dynia, podobnie jak arbuz, składa się przede wszystkim z wody, dlatego jest niskokaloryczna – 100 g to jedyne 15 kalorii.
- Pestki dyni zawierają:
- fosfor,
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- cynk.
|
Źródło: Przepisy pochodzą z dwumiesięcznika "Natura i Ty" oraz kalendarza rolnika 1997. Są przetestowane na Redkcji Ekorodziców ;d