Jeśli szukacie zdrowych, niepryskanych i certyfikowanych warzyw i owoców najwyższej jakości, dobrze trafiliście. Farma Świętokrzyska to niemal 80 ha ekologicznego gospodarstwa. Jakość, smak, zdrowie – to trzy podstawowe wartości, które tutaj królują. I to wszystko z dostawą prosto do domu.
fot. Ekologiczne warzywa z FARMY ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
Warzywa i owoce, które można znaleźć na Farmie
Zaczęło się w 2003 roku, gdy właściciel gospodarstwa rozpoczął na 7 ha produkcję warzyw w jakości ekologicznej. Obecnie na Farmie Świętokrzyskiej uprawy ekowarzyw zajmują 27 ha. Oprócz plantacji dyni znaleźć tu można marchew, ziemniaki, por, kapustę głowiastą, buraki ćwikłowe, ogórki, fasolę szparagową, cukinię, czosnek, cebulę, bób oraz pomidory i paprykę. Pozostałą część obejmują rośliny motylkowe (np. wyka, koniczyna czy groch), które stanowią naturalny nawóz, działają niezwykle dobroczynnie na poprawę jakości gleby, zwiększając ilość próchnicy, pożytecznych mikroorganizmów oraz bakterii, poprawiając gospodarkę wodną oraz zdolność do pobierania składników pokarmowych. Tak przygotowane stanowiska poprzez stosowanie płodozmianu doskonale nadają się pod uprawę najwyższej jakości warzyw.
Szczegółowe kontrole
Od 2004 roku gospodarstwo certyfikowane jest przez Ekogwarancję oraz systematycznie przechodzi szereg kontroli przeprowadzanych przez instytucje państwowe. – 17 czerwca zostaliśmy skontrolowani przez instytucję państwową PIORiN. Zostały pobrane próbki ekologicznej sałaty i ekologicznej kapusty pekińskiej, a następnie odesłane i przebadane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. 18 lipca otrzymaliśmy wyniki badań, które jednoznacznie wykazały, iż w naszych ekologicznych warzywach nie ma żadnych pozostałości chemicznych środków ochrony roślin. Badania robione są bardzo czułym urządzeniem wykrywającym niedozwolone środki chemiczne w ilości do 0,01 mg = 0,0001 g. W ubiegłym roku przebadano także marchew, którą produkujemy. Ponadto odbiorcy naszych produktów badają każdą partię dostarczonych warzyw – wyjaśnia właściciel gospodarstwa Łukasz.
Na czym polega ekologiczna uprawa?
Na Farmie Świętokrzyskiej produkowane jest od 250 do 400 ton ekologicznych warzyw rocznie. – Powodzenie ekologicznej uprawy warzyw w dużej mierze zależy od przygotowania gleby. Przekonałem się, że bardzo dobre efekty daje płodozmian oraz poplony. Każdy z naszych produktów jest wyselekcjonowany pod względem odmiany, troski podczas okresu wegetacji oraz zbioru. W trakcie sezonu przy plewieniu upraw codziennie pracuje w gospodarstwie od kilku do 40 osób – tłumaczy Łukasz.
fot. Ekologiczne warzywa z FARMY ŚWIĘTOKRZYSKIEJ
Gdzie można kupić produkty?Pomysł Farmy Świętokrzyskiej zrodził się z marzeń właścicieli gospodarstwa – Olgi i Łukasza oraz ich przyjaciela Michała – miłośnika zdrowego i ekologicznego stylu życia. Warzywa można zamawiać tu, kontaktując się z rolnikami poprzez ich stronę internetową
www.farmaswietokrzyska.pl. Nie znajdziecie tam klasycznego sklepu on line, lecz bezpośredni kontakt z gospodarzami Farmy.
Kilka słów o właścicielach
Co ciekawe, właściciele Farmy Świętokrzyskiej to weganie! Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej odpowiedniego traktowania ziemi, wzrastała także potrzeba zdrowego odżywiania. Dlatego też w gospodarstwie uprawiane są również takie rośliny jak jarmuż czy Yacon – owoc ziemi, który można jeść na surowo. Zawiera on 20 różnych cennych aminokwasów i w smaku przypomina jabłko pomieszane z arbuzem. – Wierzymy, że każdy poprzez codzienne wybory żywieniowe może zmieniać świat – własny, swoich bliskich, lokalnych społeczności. Suma tych wyborów, pomnożona przez 7 mld, kształtuje sytuację globalną. Jednak wszystko zaczyna się od zawartości pojedynczego talerza – wyjaśnia Olga.
Zadbaj, by Twój był pełen świeżych, soczystych, ekologicznych warzyw i owoców!
WARTO WIEDZIEĆ:
• W 2012 roku gospodarstwo zdobyło I miejsce w finale wojewódzkim w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii „Ekologiczne gospodarstwo towarowe”.
• Oprócz detalicznych klientów w produkty Farmy Świętokrzyskiej zaopatrują się m.in. takie przedsiębiorstwa jak niemiecka firma Hipp z przeznaczeniem na ekologiczne dania dla niemowląt w słoiczkach oraz francuska firma Bonduelle z przeznaczeniem na ekologiczne mrożonki.
•
Farma Świętokrzyska położona jest w malowniczej miejscowości Boria w województwie świętokrzyskim.
Chcesz wspierać uprawę ekologicznych warzyw w Polsce? Polub Farmę Świętokrzyską:
|