Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej przyczyny zachęcamy was do przygotowania domowej mieszanki płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców...
fot. fot. J. Walczyk/ granola
Przygotuj:
- dwie garście suszonych moreli
- 100g rodzynek
- 200g płatków owsianych górskich ( lub mieszankę 100 owsianych, 100g żytnich)
- łyżkę masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 50g amarantusa
- 50g ksylitolu ( lub innej substancji słodzącej wg gustu)
- 100 g orzechów włoskich, laskowych lub nerkowca ( ja robię mix)
- Rodzynki i morele namaczam przez 20 minut w mleku ryżowym lub tradycyjnym, następnie kroję.
- Siekam orzechy.
- Papier do pieczenia kładę na blachę. Wysypuje płatki owsiane i pozostałe składniki granoli. Na końcu daje miód, substancje słodzące( ksylitol) i łyżkę masła.
- Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym maksymalnie do temperatury 180 stopni. Sprawdzam co jakieś 5 minut, czy nic się nie przypala. Przy okazji mieszam zawartość blachy, żeby powstałe bryłki nie były zbyt duże. Im dłużej zapieka się granolę w niższej temperaturze, tym bardziej będzie chrupka.
- Wyjmuję z piekarnika kiedy przybiera lekko brązowy odcień.
- Po ostygnięciu, przekładam granolę do zamykanego szczelnie szklanego słoika. Trzymam w chłodnym, suchym miejscu. Należy spożyć do około miesiąca czasu. SMACZNEGO!
CIEKAWOSTKA EKO JEŻA
Spróbujcie minimum tydzień zaczynać dzień od jogurtu z granolą, a z pewnością polepszy się wasza przemiana materii. Takie śniadania zalecane są dla osób chcącym zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Chcesz zobaczyć jak powstawała nasz granola krok po kroku?
Zapraszamy do GALERII EKO JEŻA