Ekorodzice

Domowe lekarstwo z czarnego bzu

Autor: celestynka 2010.04.12, 16:05
fot. www.sxc.hu
Nalewkę na wzmocnienie, sok na przeziębienie, moczopędny napar… Co jeszcze można zrobić z czarnego bzu? Otóż ten niedoceniony krzew, uważany przez niektórych za trujący, może być lekiem na całe zło. Stany zapalne oczu, angina czy zatrucie pokarmowe nie będą cię bez przerwy nękać, jeśli skorzystasz z wiedzy starszych pokoleń.



Czarny bez to krzew z rodziny bzowatych. W Polsce jest to bardzo popularna roślina. Surowcem zielarskim są jej kwiaty i owoce. Czarny bez posiada różnorodne właściwości lecznicze. Zawiera dużo witaminy C. W medycynie ludowej sok z jego owoców i nalewka stosowane są jako środek przeciw przeziębieniom. Czarny bez jest też doskonałym i bardzo popularnym w niektórych krajach surowcem do produkcji domowego wina.

Kwiaty

Kwitną od maja do czerwca. Zbiera się je w dzień słoneczny. Należy unikać zrywania kwiatów przegniłych lub wyschniętych. Ścina się je całymi baldachami, łuska od szypułek, a następnie suszy w temperaturze nie większej niż 35 stopni Celsjusza. Dobry surowiec nie może się zaparzyć i ma kolor białawo-żółty.


Kwiaty działają moczopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zewnętrznie są stosowane do przemywania w stanach zapalnych oczu i gardła.

Owoce

Owoce bzu dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Kolor czarno-fioletowy świadczy o tym, że są dojrzałe. Dopiero wtedy nadają się na różnego rodzaju soki i nalewki. Nie wolno spożywać zielonych owoców czarnego bzu, ponieważ zawierają duże ilości trującej sambunigryny - substancji, która może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Dojrzałe okazy należy zbierać w pierwszy słoneczny dzień po dniu deszczowym.

Owoce działają łagodnie przeczyszczająco, moczopędnie, napotnie, przeciwbólowo, odtruwająco.

Jak przygotować sok z czarnego bzu?

Po umyciu 1 kg owoców (obranych z szypułek) zalewamy je w garnku niedużą szklanką wody i trzymamy na wolnym ogniu tak długo aż puszczą sok i się rozgotują. Następnie przecieramy owoce przez sito, słodzimy do smaku ( przy tych proporcjach radzimy dodać ok. 0,5 kg cukru) i rozlewamy do butelek. Tak przygotowane butelki poddajemy procesowi pasteryzacji.

Sok z bzu zalecany jest przy anginach, przeziębieniach i grypie.

Jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu?

500 g owoców zalewamy jedną szklanką wódki i odstawiamy na 7 dni. Następnie wyciskamy przez płótno. Zażywa się po 40-50 kropli (na szklankę herbaty) trzy razy dziennie jako środek napotny i wzmacniający w trakcie przeziębień.

Koniecznie wypróbujcie też syrop z kwiatów czarnego bzu. Idealny lek na przeziębienie i grypę dla dzieci. Przepis znajdziecie tutaj kwiat czarnego bzu.

Źródło: Kalendarz rolników 1995



Komentarzy: 10
{opis}
05.08.2013 12:29 - hetmanka
Kurcze tylko gdzie ten bez czarny zbierać, aby na sok się nadawał?
{opis}
03.06.2013 20:47 - iaera
Jakos zawsze myślałam, ze czarny bez jest trujący
{opis}
03.06.2013 12:23 - dociekliwa
Mleko waniliowe na przeziębienia Składniki: 1 litr pełnotłustego mleka, 8 baldachów kwiatów bzu czarnego, 1 laska cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego. Opcjonalnie: 2-3 kieliszki koniaku. Wykonanie: Zagotować krótko mleko, dodać świeżo poobrywane kwiaty czarnego bzu i laskę cynamonu. Odstawić mieszaninę na 5 minut, po czym przecedzić przez sitko. Gorące mleko osłodzić cukrem waniliowym. Można podawać gorące lub dobrze schłodzone.
{opis}
03.06.2013 11:59 - dociekliwa
Rathri jak kolor jest ok, to znaczy, ze się nadają!
{opis}
03.06.2013 11:58 - dociekliwa
Ja przetestowałam wasz przepis na Chłodnik z kwiatu bzu czarnego 1 l mleka2 jaja 10 gałązek akacji, bzu czarnego lub czeremchy 1 dag (1 płaska łyżka) mąki ziemniaczanej ½ cytryny cukier brązowy lub syrop z agawy ( posłodzić do smaku) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w szklance zimnego mleka. Resztę mleka (pozostawić ½ szklanki do rozmieszania z żółtkami) zagotować i do wrzącego wlać mleko z mąką, a kiedy ponownie się zagotuje, wrzucić kwiat akacji, bzu czarnego lub czeremchy i odstawić z ognia. Żółtka rozmieszać z ½ szklanki mleka i zmieszać z zupą. Z białek ubić pianę, nałożyć ją na wierzch zupy, garnek przykryć pokrywką i pozostawić na około 10 minut. Zupę przelać do wazy, pozostawiając kwiat akacji lub inne kwiaty na dnie naczynia. W wazie doprawić ją sokiem z cytryny i cukrem. Przed podaniem schłodzić.
{opis}
20.09.2011 16:48 - dociekliwa
W tym roku się nie załapałam, ale za rok spróbuję...
{opis}
16.09.2011 15:31 - madzioch
sok z czarnego bzu, teściowa mnie nim w zeszłym roku ratowała...
{opis}
04.01.2011 14:07 - ankaka
polecam także domową herbatę na przeziębienie z owocami czarnego bzu: Zielona herbata z miętą • torebka zielonej herbaty z miętą - Irving Green Mint • torebka czarnego bzu • miód Zaparzyć zieloną herbatę z miętą i czarnym bzem, dodać miodu do smaku.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów