Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte. Zaczynamy!
PRZYGOTUJ:
- 2 kg owoców z dzikiej róży,
- 1/2 brązowego cukru lub ksyliotolu
I sposób z drylowaniem i czyszczeniem nasionek (osobiście polecam tę metodę)
- Żeby zrobić dżem z owoców dzikiej róży. Najpierw musimy przygotować przecier. Aby go przygotować potrzebujemy wydrylowanych i oczyszczonych z włosków owoców dzikiej róży. Później postępujemy jak w sposobie II.
II sposób z przecieru (Zaleta: owoców nie trzeba drylować, żmudnie czyścić z nasionek i wypłukiwać drażniących włosków)
- Zebrane całe owoce dzikiej róży gotujemy ok. 30 minut, aż trochę zmiękną.
- Odlewamy wodę i przecieramy przez durszlak lub sito. Twarde nasionka zostaną, a miękka masa będzie zbierać się w drugim naczyniu. Przemarznięte owoce są miękkie, gotujemy je krócej.
- Do masy dodajemy cukier i 2 łyżki cytryny. Gotujemy je jeszcze z 10 minut.
- Gotowy dżem przekładamy do dokładnie wymytych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków.
- Słoiczki od razu zakręcamy, odwrócone do góry nogami układamy na ręczniki, drugim ręcznikiem przykrywamy i pozwalamy im powoli wystygnąć.
- Słoiki z dżemem przechowujemy w suchym, chłodnym pomieszczeniu.