Przedstawiam Wam przepis na CHLEB NA ZAKWASIE – ja nazywam go dla leniwych, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia zakwasu...
fot. Agnieszka Placha (mamaga)
Jak zrobić zakwas?
Zmieszać 2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka
papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po dwóch
dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza.
Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli octem –
nie. Zakwas należy przechowywać w lodówce do ponownego użycia.
Przygotuj:
- zakwas
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej razowej
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
- 4 łyżeczki soli
- 1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
Krok po kroku
- Składniki wymieszać, dodać zakwas.
- Włożyć na blaszki wysmarowane olejem.
- Chleb zostawić przykryty ściereczką na 8-12 godzin (całą noc) – do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok. 3 łyżki ciasta na zakwas.
- Piec w temp. 180 stopni 1,5 godziny.
Można eksperymentować z mąką i dodatkami, zachowując proporcje. Z całej porcji
wychodzą 2 keksowe foremki.