Ekorodzice

Chleb na zakwasie dla leniwych

Autor: Agnieszka Placha (mamaga) 2010.11.02, 16:05
Przedstawiam Wam przepis na CHLEB NA ZAKWASIE – ja nazywam go dla leniwych, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia zakwasu...

fot. Agnieszka Placha (mamaga)

Jak zrobić zakwas?
Zmieszać 2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli octem – nie. Zakwas należy przechowywać w lodówce do ponownego użycia.

Przygotuj:
  • zakwas
  • 1 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka ziaren siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki soli
  • 1,5 l letniej wody (ew.+200 ml)
Krok po kroku
  1. Składniki wymieszać, dodać zakwas.
  2. Włożyć na blaszki wysmarowane olejem.
  3. Chleb zostawić przykryty ściereczką na 8-12 godzin (całą noc) – do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika odłożyć ok. 3 łyżki ciasta na zakwas.
  4. Piec w temp. 180 stopni 1,5 godziny.
Można eksperymentować z mąką i dodatkami, zachowując proporcje. Z całej porcji wychodzą 2 keksowe foremki.




Komentarzy: 8
{opis}
21.12.2010 17:01 - mamaga
Ten chleb sprawia wrażenie bardziej "wilgotnego", jednak nie powinien "kleić się do zębów". Piekę ten chleb 1,5 godz a czasem nawet 2.
{opis}
17.12.2010 15:00 - giaco
Zrobiłem wg. przepisu niestety ciasto wyszło mokre w środku choć skórka była chrupiąca i brązowa. Co mogło pójść nie tak?
{opis}
18.11.2010 18:20 - HAART
Musze spróbować. Zabieram się od jakiegoś czasu za chleb i  tylko sie zabieram :) Do tej pory korzystałam z maszynki do chleba aleto nie to samo
{opis}
16.11.2010 17:09 - mamaga
Zakwas robię w kubku ceramicznym i dodaję cały do ciasta. Kiedy chleb wyrośnie odkładam 3 łyżki do kubka ceramicznego i chowam do lodówki do następnego użycia. Osobiście zakwasu nie dokarmiam ale są przepisy w których zakwas należy dokarmiać.
{opis}
11.11.2010 11:19 - tereska2912
mam pytanie - to znaczy ze całego zakwasu nie nalezy używać do wyrobienia ciasta??????/
{opis}
10.11.2010 10:09 - hetmanka
Tyle co w przepisie- ja przynajmniej tak robię , a przechowuje w ceramicznej miseczce "2 garście mąki żytniej z taką ilością wody, aby powstała miękka papka. Przykryć wilgotną serwetką i ustawić w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach zakwas powinien się pienić i wypuszczać pęcherzyki powietrza. Jeżeli pachnie świeżym chlebem żytnim nadaje się do użytku, jeśli octem – nie. ."
{opis}
06.11.2010 23:27 - monia
a ja mam pytanie - ile tego zakwasu trzeba dać na powyższe proporcje i w czym go robić?
{opis}
06.11.2010 22:52 - danda
A przed kolejnym użyciem zakwas należy...dokarmić
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów