Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana także w Europie. A my możemy delektować się smakiem ciasta waniliowego.

Ciasto:
Krem:
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem brązowym i żółtkami na gęsty, puszysty krem. Dodać resztę składników. Wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160-180 stopni przez ok. 30-45 min.
- Po upieczeniu przekroić na pół.
- Wcześniej ugotować budyń według przepisu. Ucierać masło, dodając przestudzony budyń.
- Ułożyć jeden krążek ciasta, na nim połowę masy i biszkopty. Następnie drugą połowę masy i drugi krążek.
- Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, którą uprzednio rozgrzewamy w gorącej wodzie z dodatkiem chilli i wanilii.
- GOTOWE!!!