Ekorodzice

Placuszki gryczane

Autor: Jolanta Walczyk 2011.05.30, 09:21
Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...



1 porcja (1 placuszek):

  • 1 czubata łycha mąki gryczanej,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • olej rzepakowy do natłuszczenia patelni,
  • szczypta soli,
  • mała łyżeczka syropu z agawy do smaku.
Mąkę i sól  wsypać do miski. Dodać syropu z agawy i wodę. Dobrze wymieszać z wodą na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Nalać ciasto i pozwolić mu się rozlać na patelni. Piec z jednej strony ok. 2 minuty, przewrócić za pomocą łopatki i piec z drugiej strony. Podawać lekko ciepłe zamiast pszennego chleba.

Placuszki można spokojnie podawać osobą uczulonym na gluten, mleko, jajka, pszenicę, ziarna, soję, grzyby, drożdże.


Jeśli znacie jakieś inne ciekawe przepisy, podzielcie się z nimi na naszym forum: ZDROWA KUCHNIA.



Tagi: alergików   dla   dzieci   gryczane   kuchnia   placki   potrawy   zdrowa   żywienie  

Przeczytaj także:

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Soki jednodniowe – wyciskaj i pij prawdziwy sok

Czy można oprzeć swoją dietę na samym soku? Dietetycy są zgodni, że raczej tak, aczkolwiek ważne jest tu sama kaloryczność wspomnianego napoju. Aby ją zachować warto jest mieszać lub łączyć ze sobą różne składniki warzyw i owoców... więcej »
Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Warzywa i owoce sezonowe – lipiec

Często od specjalistów do spraw żywienia słyszymy, aby wybierać produkty sezonowe i lokalne. Jednak skąd wiedzieć, że na dany owoc czy warzywo jest teraz pora, a nie urosło pod szkłem? więcej »
Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tłusty Czwartek: jakie pączki są najlepsze?

Tradycja to tradycja. Skoro pączek jest nieodzownym towarzyszem Tłustego Czwartku, może nie ma sensu ze sobą walczyć? Jednak jeśli już zamierzamy zgrzeszyć, zróbmy to z głową. Wybierajmy pączki, które są zdrowsze i mniej kaloryczne.... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
28.06.2013 22:56 - hetmanka
Placki gryczane robię od 2 lat i nie wyobrażam sobie bez tej przekąski tygodnia. polecam!
{opis}
03.06.2013 17:43 - daszka
rewelacja, świetny przepis i fajnie, że podane są wielkości produktów dla jednej porcji
{opis}
27.10.2012 20:10 - mama_Igorka
PYCHOTKI!
{opis}
01.04.2012 19:38 - miraga_
Muszę wypróbować, tylko najpierw muszę zakupić mąkę gryczaną.
{opis}
13.06.2011 13:08 - wielodzietna
Przepis przetestowany. Bardzo zasmakował moim dzieciom
{opis}
30.05.2011 13:08 - mama_stasia
A jak ktoś nie ma syropu z agawy, to czym go można zastąpić? Ma ktoś jakiś pomysł?
{opis}
30.05.2011 12:26 - zamotana
Co prawda alergikami nie jesteśmy chyba, ale chętnie wypróbuje! Wydają się proste w przygotowaniu
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów