Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez zakwasu.
fot. www.sxc.hu
PRZEPIS NA IRLANDZKI CHLEB DOMOWY
- 1 i ¼ kg mąki pszennej z pełnego przemiału
- 30 g drożdży
- 1 łyżka soli kamiennej
- 1 i ¼ litra ciepłej wody
- 55 g stopionej margaryny
Mąkę wsypujemy do naczynia. Drożdże, sól i margarynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, po czym nakrywamy je wilgotną ściereczką. Pozostawiamy na ok. 1 lub 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy trzy okrągłe bochenki. Nacinamy lekko pod skosem ciasto w dwie strony i wkładamy je na wysmarowaną olejem blachę. 10 min przed zakończeniem pieczenia możemy posmarować wierzch chleba mlekiem, aby nadać mu chrupiącą skórkę.
Pieczemy:
- 15 min – 220 st.
- 20-25 min –190 st.