Ekorodzice

Podpłomyki

Autor: Tekst i zdjęcia Jolanta Walczyk 2013.10.28, 20:33

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. 

fot. Podpłomyki


Mąka, sól i woda znajduje się w prawie każdym domu. Z tej oto przyczyny podpłomyki mogą stać się waszym ulubionym daniem awaryjnym. Nie dorównują może chlebowi na zakwasie swoim składem odżywczym, zwłaszcza że najlepiej je wykonywać z mąki białej pszennej. Jednak są na pewno o wiele zdrowsze niż białe pieczywo z marketu i łatwe do przyrządzenia. Wystarczy patelnia, piekarnik, grill, ognisko... Dla mnie mają wartość sentymentalną. Przypominają mi beztroskie wakacje z dzieciństwa, co prawda tamte podpłomyki były robione w glinianym piecu, ale te z patelni też dają radę. Zgłodnieliście?

Porcja dla jednej osoby: 

 

  • 200 g mąki pszennej (ja używam mąki 3 ziarna)
  • 125 g ciepłej wody
  • sól morska do smaku
Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy i wycinamy małe cienkie placuszki. Kładziemy na suchej patelni teflonowej do zrumienienia i obracamy na drugą stronę. Gotowe! Wiem, że niektórzy pieką podpłomyki na kamieniu od pizzy w piekarniku. Zapewne będą lepsze, ale niestety kamienia nie posiadam. 

fot. podplomyki

fot. podplomyki


Ja najbardziej lubię podpłomyki z dżemem malinowym domowej roboty lub konfiturami niezwykłymi z żubrówką. MNIAM!


Przeczytaj także:

Smażony bakłażan

Smażony bakłażan

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »
Sałatka z trzech serów i owoców

Sałatka z trzech serów i owoców

Świeże owoce i pyszne sery – czy znasz już takie połączenie? Jeśli nie, to koniecznie przygotuj tę sałatkę! Sycąca przekąska w sam raz nadaje się na przerwę w pracy lub do podjadania w czasie rodzinnego przyjęcia. Mnóstwo witamin... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Chleb na zakwasie dla leniwych

Chleb na zakwasie dla leniwych

Przedstawiam Wam przepis na CHLEB NA ZAKWASIE – ja nazywam go dla leniwych, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu. Zaczynamy od zrobienia zakwasu..., a potem mieszamy wszystkie składniki. ... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów