To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, w dodatku błyskawicznie się ją przygotowuje. Dla wszystkich, którzy uwielbiają schrupać coś miedzy posiłkami. W swojej pierwotnej wersji batoniki nie zawierają cukru, dlatego można się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Jeżeli jednak mielibyście ochotę na coś bardziej słodkiego, można do nich dodać suszone owoce czy miód.
fot. Orzechowe batoniki
Składniki:
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
(orzechy (można wybrać według własnego znania)
2 jajka od kurki z wolnego wybiegu
Opcjonalnie:
2 łyżki miodu
kilka kostek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Orzechy niezbyt drobno siekamy i łączymy ze sobą w osobnej misce. Następnie wbijamy do nich jajka i mieszamy na gęstą masę.
Dla fanów łakoci polecam dodać miód lub inne słodzidło – w oryginalne batoniki są niesłodkie.
Po wymieszaniu wszystkich składników ze sobą, przekładamy je do formy do pieczenia i ugniatamy tak, żeby ciasto miało zwartą konsystencję.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez 10-12 minut.
Po ostygnięciu ciasto orzechowe należy pokroić w paski.
Dla podkreślenia walorów smakowych batoniki można zanurzyć w gorzkiej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej.