Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania wypieków. Sprawdź z pomocą, jakich drożdży uzyskamy najlepsze rezultaty podczas pieczenia.
Czym się różnią zwykłe drożdże od piekarskich?
Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy tradycyjnymi drożdżami a tymi piekarskimi, to warto na początku wspomnieć o tym, że ten drugi typ jest po prostu silniejszy. Dzięki temu można używać mniejszą ilość produktu, aby uzyskać takie same rezultaty. Producenci informują, że na 1kg mąki wystarczy zaledwie 7-9g drożdży piekarskich. Warto kupić drozdze piekarskie 500g, gdyż starczą na dłużej. Wystarczy wtedy po prostu odciąć im dostęp do powietrza i bez problemu będzie można je przechowywać przez sporą ilość czasu.
Rodzaje drożdży piekarskich:
Dużą zaletą tego produktu jest przede wszystkim to, że nie potrzeba do nich rozczynu. W ten sposób można bez problemu wymieszać je z innymi składnikami, także tymi suchymi i zrealizować punkt po punkcie wszystko, co znajduje się w przepisie. Najważniejsze jednak jest to, aby płyny, które będą wlane, miały odpowiednią temperaturę, tj. około 45 stopni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wysoka lub niska temperatura mleka czy wody jest główną przyczyną tego, że wypieki bywają nieudane.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że te drożdże znajdują głównie zastosowanie przy bardzo ciężkich ciastach. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że w ciastach znajduje się spora ilość jajek, masła lub bakalii.
Świeże drożdże
Na samym początku trzeba podkreślić, że wymagają one poświęcenia największej ilości czasu. Jednak w rezultacie można osiągnąć bardzo satysfakcjonujące efekty. Zatem jeszcze przed wykonywaniem poleceń z przepisu, trzeba zrobić pewien rozczyn. Do drożdży dodaje się ciepłą wodę lub mleko oraz wsypuje odrobinę cukru. Co ciekawe można bardzo łatwo sprawdzić, czy drożdże faktycznie są świeże. Wystarczy wykonać wszystkie powyższe kroki, a następnie sprawdzić, czy mikstura będzie się pienić, jeśli tak to zyskamy potwierdzenie, że drożdże były świeże.
Największym ich atutem jest niesamowity zapach wypieków. Zazwyczaj mają one kolor jasnobeżowy i są bardzo zbite.
Nie da się ukryć, że tego typu produkty będą doskonałym rozwiązaniem przy wypiekach lekkich ciast, gdzie nie ma zbyt wiele cukru. Zaleca się, aby ich ilość nie przekraczała 5%, wtedy też osiągniemy najlepsze rezultaty, a wypieki szybko znikną ze stołu.
Kolejnym rodzajem drożdży jest ich suszona odmiana. Można bez problemu odróżnić je od pozostałych, gdyż składają się one z granulek. Wszystkie atuty tego produktu można uzyskać dopiero po połączeniu ich z ciepłą wodą, a następnie odłożeniu takiej mieszanki na kilka minut. Aby zyskać pewność, że już można zacząć wykorzystywać drożdże, trzeba po prostu sprawdzić, czy widać w roztworze bąbelki.