Ekorodzice

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Autor: eactive 2019.05.13, 10:59

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania wypieków. Sprawdź z pomocą, jakich drożdży uzyskamy najlepsze rezultaty podczas pieczenia.


Czym się różnią zwykłe drożdże od piekarskich?

Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy tradycyjnymi drożdżami a tymi piekarskimi, to warto na początku wspomnieć o tym, że ten drugi typ jest po prostu silniejszy. Dzięki temu można używać mniejszą ilość produktu, aby uzyskać takie same rezultaty. Producenci informują, że na 1kg mąki wystarczy zaledwie 7-9g drożdży piekarskich. Warto kupić drozdze piekarskie 500g, gdyż starczą na dłużej. Wystarczy wtedy po prostu odciąć im dostęp do powietrza i bez problemu będzie można je przechowywać przez sporą ilość czasu.


Rodzaje drożdży piekarskich:


  • Drożdże instant


Dużą zaletą tego produktu jest przede wszystkim to, że nie potrzeba do nich rozczynu. W ten sposób można bez problemu wymieszać je z innymi składnikami, także tymi suchymi i zrealizować punkt po punkcie wszystko, co znajduje się w przepisie. Najważniejsze jednak jest to, aby płyny, które będą wlane, miały odpowiednią temperaturę, tj. około 45 stopni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wysoka lub niska temperatura mleka czy wody jest główną przyczyną tego, że wypieki bywają nieudane.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że te drożdże znajdują głównie zastosowanie przy bardzo ciężkich ciastach. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że w ciastach znajduje się spora ilość jajek, masła lub bakalii.
Świeże drożdże

Na samym początku trzeba podkreślić, że wymagają one poświęcenia największej ilości czasu. Jednak w rezultacie można osiągnąć bardzo satysfakcjonujące efekty. Zatem jeszcze przed wykonywaniem poleceń z przepisu, trzeba zrobić pewien rozczyn. Do drożdży dodaje się ciepłą wodę lub mleko oraz wsypuje odrobinę cukru. Co ciekawe można bardzo łatwo sprawdzić, czy drożdże faktycznie są świeże. Wystarczy wykonać wszystkie powyższe kroki, a następnie sprawdzić, czy mikstura będzie się pienić, jeśli tak to zyskamy potwierdzenie, że drożdże były świeże.

Największym ich atutem jest niesamowity zapach wypieków. Zazwyczaj mają one kolor jasnobeżowy i są bardzo zbite.

Nie da się ukryć, że tego typu produkty będą doskonałym rozwiązaniem przy wypiekach lekkich ciast, gdzie nie ma zbyt wiele cukru. Zaleca się, aby ich ilość nie przekraczała 5%, wtedy też osiągniemy najlepsze rezultaty, a wypieki szybko znikną ze stołu.


  • Drożdże suszone


Kolejnym rodzajem drożdży jest ich suszona odmiana. Można bez problemu odróżnić je od pozostałych, gdyż składają się one z granulek. Wszystkie atuty tego produktu można uzyskać dopiero po połączeniu ich z ciepłą wodą, a następnie odłożeniu takiej mieszanki na kilka minut. Aby zyskać pewność, że już można zacząć wykorzystywać drożdże, trzeba po prostu sprawdzić, czy widać w roztworze bąbelki.


Przeczytaj także:

Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie... więcej »
Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna- czego chcieć więcej? W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu... więcej »
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska.... więcej »
Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Wiosna to idealna porą roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów