Ekorodzice

Domowa kiszonka

Autor: Iwona Koprowska 2014.08.28, 11:03

Kiszonki świetnie orzeźwiają letnie sałatki. Są chrupkie, kwaskowe i zdrowe. Ale czy kisić można tylko ogórki? Otóż, nie! Nasza ekspertka zdradzi ciekawe przepisy. Sami się przekonajcie.

Składniki:

  • 2-3 marchwie, 
  • biała rzodkiew, 
  • 2 cebule,
  • kilka ziaren gorczycy
  • zimna, przegotowana, lekko osolona woda 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew i rzodkiew pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
  2. Cebulę posiekać w "piórka". 
  3. Zmieszać pokrojone warzywa. 
  4. Przełożyć do słoiczków, dodając do każdego kilka ziaren gorczycy. Zalać słoną wodą, przykryć nakrętką, nie zakręcać. Pozostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia. Po 3-4 dniach słoiki zakręcić i umieścić w lodówce.
  5. Podawać jako dodatek do ciepłych potraw, kanapek. Zalewę po wykorzystaniu warzyw użyć do zup.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Nie wszystkie warzywa nadają się do kiszenia. My polecamy gorąco kisić: rzodkiewki, kalarepki, cebulę, czosnek, por, marchewki, brokuły oraz kapustę włoską.




Komentarzy: 1
{opis}
29.08.2014 17:30 - agnieszka
Ja robię domowe kiszonki jak ogórki małosolne Wszystkie warzywa wrzucam razem do słoja, zalewam wodą i zostawiam na tydzień. Po równych 7 dniach jem.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów