Kiszonki świetnie orzeźwiają letnie sałatki. Są chrupkie, kwaskowe i zdrowe. Ale czy kisić można tylko ogórki? Otóż, nie! Nasza ekspertka zdradzi ciekawe przepisy. Sami się przekonajcie.
Składniki:
- 2-3 marchwie,
- biała rzodkiew,
- 2 cebule,
- kilka ziaren gorczycy
- zimna, przegotowana, lekko osolona woda
Sposób przygotowania:
- Marchew i rzodkiew pokroić w plasterki, a następnie w paseczki.
- Cebulę posiekać w "piórka".
- Zmieszać pokrojone warzywa.
- Przełożyć do słoiczków, dodając do każdego kilka ziaren gorczycy. Zalać słoną wodą, przykryć nakrętką, nie zakręcać. Pozostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia. Po 3-4 dniach słoiki zakręcić i umieścić w lodówce.
- Podawać jako dodatek do ciepłych potraw, kanapek. Zalewę po wykorzystaniu warzyw użyć do zup.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Nie wszystkie warzywa nadają się do kiszenia. My polecamy gorąco kisić: rzodkiewki, kalarepki, cebulę, czosnek, por, marchewki, brokuły oraz kapustę włoską.