Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.
fot. groch z kapustą
- 250 g grochu białego Czas przygotowania: ok. 1 godziny
- 750 g kiszonej kapusty Moczenie: 12 godzin
- Duża cebula Ilość porcji: 6-8
- Łyżka kminku Wielkość porcji: 150-200 g
- Pół łyżeczki mielonej papryki Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić.
- W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut.
- Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką.
- Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.
WAŻNE: Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku!