Ekorodzice

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2019.02.21, 15:37
W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej "odmrożonej" listy.


Przed Wami 5 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce, jeśli chcecie, aby były smaczne i dojrzewały w naturalny sposób.


1. Warzywa takie jak:

Pomidory przechowujemy w temperaturze pokojowej z dala od bezpośredniego światła słonecznego. W niskich temperaturach warzywa te stają się miękkie i papkowate, gdyż dochodzi do zniszczenia ich ścian komórkowych. 

Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W lodówce ich skórka ciemnieje i psuje się szybciej. Ponadto skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier, przez co ziemniaki stają się bardziej słodkie.

Cebula pozostaje świeża przez dłuższy czas przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza - dlatego najczęściej jest sprzedawana w torbie z "oczkami". Należy pamiętać, że nie trzymamy jej też w pobliżu ziemniaków, ponieważ w wyniku reakcji chemicznej wydzielają się gazy, które prowadzają do przyspieszonego psucia się warzyw.

Czosnek  przechowujemy w podobnych warunkach jak cebulę. Zimne powietrze może powodować wcześniejsze kiełkowanie czosnku i jego zepsucie.

2. Owoce takie jak:

Banany podobnie jak pomidory należy trzymać z dala od lodówki, aby ich zewnętrzna skórka mogła zbrązowieć - im dojrzalszy owoc, tym jest słodszy i zawiera więcej przeciwutleniaczy. 

Melony przechowujemy z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dzięki temu spokojnie dojrzeje i stanie się słodszy. 

Awokado również dojrzewa w naturalny sposób pozostawione poza lodówką. Jeśli natomiast przekrojoną część chcemy zostawić sobie na później, wkładamy ją razem z pestką do chłodziarki. 

Warto wiedzieć: wszystkie owoce pozostawiamy w temperaturze pokojowej - w ten sposób stają się słodsze i jeszcze smaczniejsze. Tylko jeśli chcemy wydłużyć proces ich dojrzewania, przechowujemy je w lodówce. 

3. Miód jest jednym z najstarszych znanych konserwantów Ziemi. Choć został odkryty już w egipskich grobowcach, nadal świeci trumfy w niejednej kuchni. Jeśli przechowujemy go w lodówce, krystalizuje się i trudniej go używać oraz jeść.

4. Gorące sosy nie muszą być trzymane w lodówce, zwłaszcza jeśli w ich składzie znajduje się ocet. Chłodzenie sosów powoduje utratę smaku i zmianę konsystencji.

5. Przyprawy mają długą żywotność, ale zarówno papierowe opakowania, jak i zimne powietrze w lodówce powodują utratę smaku i aromatu. 



Tagi: dojrzewanie   kuchnia   lodówka   lodówka   owoce   warzywa   zdrowa  

Przeczytaj także:

Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów