Ta orientalna pasta jest świetnym dodatkiem do świeżych warzyw czy chleba. Świetnie sprawdzi się w roli dipu. Wypróbujcie sami!
fot. Hummus
Składniki:
- Ciecierzyca – świeża lub z puszki
- Sok z cytryny
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Opcjonalnie:
- 1/2 szklanki tahini – pasty sezamowej lub naturalnego masła orzechowego
Przygotowanie:
- Jeżeli wykorzystujemy świeże ziarna ciecierzycy należy je namoczyć na całą noc a następnie gotować do miękkości ok. 50 min. Zacznie łatwiej jest użyć cieciorkę z puszki. Odsączamy ją z zalewy, zostawiając ok 1/3 szklanki soku.
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nie zawsze kiedy mam ochotę na hummus mam w domu tahini czy masło orzechowe, dlatego omijam te składniki i gwarantuję, że bez nich danie też wychodzi znakomite.
- Zamiast zaproponowanych przeze mnie przypraw można użyć innych, swoich ulubionych.