Bardzo pożywna i zdrowa, ciemnozielona zupa z rzeżuchy. Podana zarówno na ciepło, jak i zimno jest w stanie zachwycić wszystkich gości zasiadających przy wielkanocnym stole.
Przygotuj:
- 1/2 średniej cebuli pokrojonej w plasterki,
- 2 łyżeczki oleju (słonecznikowego lub szafranowego)
- 1/2 pęczka rzeżuchy wraz z ogonkami!
- 300ml wody
- bulion domowy
- szczypta soli wg uznania
Należy zeszklić cebulę na oleju. Rzeżuchę dokładnie umyć i przebrać, odrzucając pożółkłe listki. Grubo posiekać i zmiksować blenderem z cebulą i wodą. Tak przygotowaną zupę przelać do garnka z gotującym się bulionem. Doprowadzić do wrzenia i podgotowywać na małym ogniu jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu. Można również ostudzić, wstawić do lodówki i podawać w formie chłodnika.