Mmm... wiosna... już nie możemy doczekać się jej tego roku. Już chcielibyśmy rozpoczynać nasz dzień od poranka, z którym budzi się nowe życie. Nasz wzrok kieruje się w stronę wschodu, gdzie wraz ze słońcem kiełkuje zielona trawa, z pąków na drzewach przebijają się soczyste zielone listki. Na błękitnym niebie szybują rozśpiewane ptaki głoszące cud narodzin bożego stworzenia. Uczucie wiosennego wiatru na twarzy uspakaja nasze wnętrze czego oznaką są płynące z oczu łzy szczęścia
I tak nadchodzi wiosna, gdzie potrzeba i w naszym organizmie odnowy – narodzin z tego, co nagromadziliśmy w czasie zimy. Nasz organizm wymaga oczyszczenia z toksycznych złogów, by mogły płynąć i nasze soki wiosennym przebudzeniem.
Wiosenne wzmacnianie wątroby
zboża: |
pszenica, orkisz, zielony orkisz |
warzywa: | świeże młode i zielone warzywa, sałaty, zarodki, kiełki, cukinia, nać pietruszki, szczaw, szpinak, kwaszone warzywa |
owoce: |
wiśnie pigwa, kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, cytryny, poziomki, rabarbar |
przyprawy: | ocet winny, estragon, melisa, świeże zioła, drożdże |
zioła: |
krwawnik, hibiskus, babka, sok z brzozy, piwo pszeniczne, sok z porzeczki |
mięso: | kura, gęś, gołąb, kaczka, wątroba |
nabiał: |
kwaśna śmietana, jogurty, biały ser, zsiadłe mleko |