Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.
fot. Wegańska pasta do chleba
PRZYGOTUJ:
- 50 gram pestek ze słonecznika
- 50 gram pestek z dyni
- mały ząbek czosnku Polskiego
- łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
- 100 ml wody źródlanej
- natkę pietruszki
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera.
- Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe!
fot. pastadochleba
Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.