Ekorodzice

Wegańska pasta do chleba

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.01, 15:23

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.


fot. Wegańska pasta do chleba


PRZYGOTUJ:

  • 50 gram pestek ze słonecznika
  • 50 gram pestek z dyni 
  • mały ząbek czosnku Polskiego
  • łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 100 ml wody źródlanej
  • natkę pietruszki
  • pieprz 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera. 
  3. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! 

fot. pastadochleba


Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.



Tagi: chleba   do   dyni   dzieci   pasta   pestki   pestki   słonecznika   żywienie  

Przeczytaj także:

Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »


Komentarzy: 7
{opis}
14.05.2014 22:59 - zamotana
Pesto z zieloną natką! Prosty przepis: pęczek natki pietruszki zmiksuj z prażonymi nasionami słonecznika, odrobiną oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, pieprz i gotowe! Wymieszaj z makaronem lub posmaruj pieczywo, połóż plasterek mozzarelli i pomidora: proste, smaczne i zdrowe!
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Wegańska pasta do chleba to powinna być podstawa w każdym nawet nie wege domu zamiast masła
{opis}
21.10.2013 16:45 - brunetka_zona
Ja dziś zrobiłam słonecznik+ migdały sól, pieprz Moim zdaniem ok Zamiast masła idealna!
{opis}
06.08.2013 11:59 - wielodzietna
Apetycznie wygląda Lecimy po słonecznik Dynię juz mamy...tj. pestki oczywiście.
{opis}
05.08.2013 12:55 - celestynka
Zrobiłam, zjadłam, jest pyszna.
{opis}
05.08.2013 12:28 - hetmanka
Ja robiłam do tej pory z samymi nasionami słonecznika. Tylko je prażyłam w oleju sezamowym. Jednak bez jest pewnie bardziej zdrowo i raw...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów