Płatki róż nadają się nie tylko do kąpieli. Można z nich przygotować pyszną konfiturę, która idealnie nada się jako słodzik do herbaty oraz dodatek do wypieków. Pięknie pachnie i wybornie smakuje...
fot. Konfitura z płatków róży
Przepis na 5 słoiczków konfitury z płatków róż. Jeśli nie macie tyle płatków, proporcjonalnie należy zmniejszyć proporcje.
Przygotuj:
- 1 kg płatków róży jadalnej,
- 1 kg substancji słodzącej (cukier brązowy, ksylitol, melasa)
- sok z połówki cytryny
- Myjemy płatki róż, wkładamy do nektaru wyciśniętego z połówki cytryn i gnieciemy, aby puściły sok.
- Zostawiamy pod przykryciem ok. 6 godzin.
- Na substancję słodzącą wysypujemy pogniecione płatki róż. Zaczynamy je smażyć.
- Gorącą konfiturę przekładamy do gorących wysterylizowanych słoików. Szczelnie zamykamy.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA:
Na konfiturę z płatków róży najlepiej nadają się stare odmiany, które pachną. Róże nie mogą być pryskane ani rosnąć na terenach zanieczyszczonych.