Ekorodzice

Zupa krem z dyni hokkaido

Autor: Jolanta Walczyk 2010.12.07, 19:15

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna. Czego chcieć więcej?  W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu doskonałego, którym się z wami dzielę.


Aby przygotować zupę krem słodko-kwaśną, potrzebne będą:

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów czerwonych
  • 2 pomidory zielone
  • 2 łyżki keczupu żurawinowego
  • 3 łyżki żurawiny błotnej
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • 2  średnie cebule
  • 1 szklanka wody
  • listki bazylii do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jedną rzeczą, za którą uwielbiam dynię hokkaido, jest to, że nie trzeba jej obierać ze skórki:D Skórka tego gatunku jest jadalna, więc odpada całe to żmudne obieranie. Wystarczy ją pokroić w kosteczkę.

Etapy przygotowania zupy kremu z dyni
:

1. Pokrojoną dynię wrzucam do garnka, zalewając szklanką wody.

2. Dorzucam od 2 do 4 ząbków pokrojonego drobno czosnku (można przecisnąć przez wyciskarkę) oraz 2 poszatkowane drobno cebule.

3. Gdy dynia zaczyna się gotować, zaczynam kroić pozostałe warzywa. Pomidory zarówno czerwone, jak i zielone (ze skórką) oraz papryczkę chili kroje w kostkę i dodaje do garnka, w którym gotuje się dynia.

4. Gdy dynia zaczyna mięknąć, całość miksuję blenderem – w tym samym garnku, w którym się gotowała zupa (ściągam ją tylko z ognia) i dodaję przyprawy do smaku: paprykę w proszku słodką i ostrą, pieprz ziołowy oraz 3 łyżki żurawiny błotnej.

5. Tak doprawioną papkę stawiam na ogień jeszcze na 5 minut, stale mieszając. Gdyby robiła się za gęsta, można dodać wg uznania trochę przegotowanej wody.

6. Gotową zupę przelewamy do salaterki, dekorujemy łyżką żurawinowego keczupu i listkami bazylii (zamiast żurawinowego keczupu można użyć zwykłej żurawiny błotnej).


Wiadomo, są gusta i guściki kulinarne. Nie gustuję w ostrej kuchni, więc być może wszystkim nie podpasuje, ale miłośnicy sosów słodko kwaśnych powinni być zadowoleni... SMACZNEGO!


Źródło: Przepis autorski – testujesz na własną odpowiedzialność ;D

Przeczytaj także:

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Placuszki gryczane

Placuszki gryczane

Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie... więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
12.08.2013 21:50 - wielodzietna
Skąd bierzecie dynię hakkaido?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów