Ekorodzice

Zupa krem z dyni hokkaido

Autor: Jolanta Walczyk 2010.12.07, 19:15

Przyspiesza przemianę materii, pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego i dojść do siebie po chorobie, a do tego jest sycąca i smaczna. Czego chcieć więcej?  W tym roku królowała w mojej kuchni. Kilka eksperymentów i doszłam do przepisu doskonałego, którym się z wami dzielę.


Aby przygotować zupę krem słodko-kwaśną, potrzebne będą:

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów czerwonych
  • 2 pomidory zielone
  • 2 łyżki keczupu żurawinowego
  • 3 łyżki żurawiny błotnej
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • 2  średnie cebule
  • 1 szklanka wody
  • listki bazylii do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jedną rzeczą, za którą uwielbiam dynię hokkaido, jest to, że nie trzeba jej obierać ze skórki:D Skórka tego gatunku jest jadalna, więc odpada całe to żmudne obieranie. Wystarczy ją pokroić w kosteczkę.

Etapy przygotowania zupy kremu z dyni
:

1. Pokrojoną dynię wrzucam do garnka, zalewając szklanką wody.

2. Dorzucam od 2 do 4 ząbków pokrojonego drobno czosnku (można przecisnąć przez wyciskarkę) oraz 2 poszatkowane drobno cebule.

3. Gdy dynia zaczyna się gotować, zaczynam kroić pozostałe warzywa. Pomidory zarówno czerwone, jak i zielone (ze skórką) oraz papryczkę chili kroje w kostkę i dodaje do garnka, w którym gotuje się dynia.

4. Gdy dynia zaczyna mięknąć, całość miksuję blenderem – w tym samym garnku, w którym się gotowała zupa (ściągam ją tylko z ognia) i dodaję przyprawy do smaku: paprykę w proszku słodką i ostrą, pieprz ziołowy oraz 3 łyżki żurawiny błotnej.

5. Tak doprawioną papkę stawiam na ogień jeszcze na 5 minut, stale mieszając. Gdyby robiła się za gęsta, można dodać wg uznania trochę przegotowanej wody.

6. Gotową zupę przelewamy do salaterki, dekorujemy łyżką żurawinowego keczupu i listkami bazylii (zamiast żurawinowego keczupu można użyć zwykłej żurawiny błotnej).


Wiadomo, są gusta i guściki kulinarne. Nie gustuję w ostrej kuchni, więc być może wszystkim nie podpasuje, ale miłośnicy sosów słodko kwaśnych powinni być zadowoleni... SMACZNEGO!


Źródło: Przepis autorski – testujesz na własną odpowiedzialność ;D



Komentarzy: 1
{opis}
12.08.2013 21:50 - wielodzietna
Skąd bierzecie dynię hakkaido?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów