Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze w sosie koperkowo-czosnkowym. Jesteście gotowi?
fot. www/photo-libre.fr
Składniki:
- Mieszanka warzyw wg własnego uznania
- Filet z ryby ( polecam pstronga lub śledzia)
- Kasza jaglana
- Jogurt naturalny – małe opakowanie
- Ząbek czosnku
- Posiekany, świeży koperek
1. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami – najlepiej świeżymi (szczypiorek, melisa, tymianek, kolendra, bazylia, pieprz). Można też polać białym winem.
2. Ułożyć w parowarze.
3. Na kolejne piętra włożyć warzywa i kaszę jaglaną – w specjalnym pojemniku do gotowania kasz i ryżu. Gotować około 20-30 minut. Podawać z sosem (jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem).
Jeśli do tej pory nie zdążyliście zgłębić tajników gotowania na parze, koniecznie przeczytajcie: "Jak gotować w parowarze?".