Ekorodzice

Sałatka z awokado

Autor: Jolanta Walczyk 2010.01.14, 14:30

Jeśli chcesz zabłysnąć przed znajomymi w kuchni, przygotuj pyszną i nietypową sałatkę z awokado. Połączenie egzotycznych owoców, sałaty i różnokolorowych papryk zrewolucjonizuje Twój talerz. Mieszanka kolorystyczna przyciąga oko, a cudowny zapach skusi każdego niejadka.


PORCJA:
na 4 osoby 


SKŁADNIKI:

  • mieszanka różnych sałat
  • awokado średniej wielkości
  • papryka zielona (mała)
  • papryka czerwona (mała)
  • papryka żółta (mała)
  • melon średniej wielkości
  • parmezan

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

  1. Warzywa umyć i  pokroić.
  2. Następnie wymieszać.
  3. Posypać parmezanem.


WSKAZÓWKA: Zamiast trzech rodzajów papryki możesz użyć jednej dużej czerwonej papryki.


Podawać zaraz po przygotowaniu!

fot. www.sxc.hu




Przeczytaj także:

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
Konfitura z płatków róży

Konfitura z płatków róży

Płatki róż nadają się nie tylko do kąpieli. Można z nich przygotować pyszną konfiturę, która idealnie nada się jako słodzik do herbaty oraz dodatek do wypieków. Pięknie pachnie i wybornie smakuje... ... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Kisiel z mirabelek

Kisiel z mirabelek

Mirabelki zawierają mnóstwo cennych witamin i dużą ilość błonnika. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, rozwiązując między innymi problemy z zaparciami. Jednak w surowej formie nie zawsze są zachęcające dla najmłodszych. A może kisiel?... więcej »
Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
01.06.2013 13:38 - iaera
Ja lubię pastę z awokado i groszku z puszki, na chleb, pycha
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów