Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co powinno znaleźć się w naszych kuchniach i spiżarkach, jeśli naprawdę zależy nam zdrowiu i wprowadzeniu zmian w swojej codziennej diecie? W jakie produkty warto zainwestować?
fot. Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?
Prowadzenie domu to spora odpowiedzialność. Oprócz zbilansowanej diety, trzeba zadbać także o płynność w domowym budżecie. Pełnowartościowe, dobrej jakości produkty kosztują więcej niż tanie „zapychacze” – skąd wziąć na nie pieniądze?
Jeśli nie możemy sobie pozwolić na to, by nasza codzienna dieta składała się tylko i wyłącznie z produktów BIO i Eko, musimy szukać alternatywnych rozwiązań. Zaprzyjaźnieni dostawcy, wybrane punkty sprzedaży i dodatkowa gotówka to nieocenione wsparcie w racjonalnym zarządzaniu domowym budżetem. Więcej praktycznych porad i wskazówek na temat planowania wydatków znajdziesz na:
www.pozyczkomat.pl/kategoria/zakupy.
Spożywczy remanent
Aby zacząć dbać o kondycję swojego organizmu wystarczy przejrzeć zawartość swojej kuchni, spiżarki i lodówki. Jeśli nie pomaga „spożywczy rachunek sumienia”, remanent zawartości półek na których trzymamy żywność powinien być wystarczająco obrazowym argumentem. Na takim etapie najlepiej sięgnąć po kartkę i skrupulatnie spisać czego należy się pozbyć, a co zakupić.
Lista zakupów
Podczas uzupełniania zawartości naszych spiżarek, warto przyjąć zasadę, że kupujemy te produkty, które są wysokiej jakości. Niska cena powinna tu grać drugorzędną rolę, bo niestety często dobra jakość nie idzie z nią w parze. Na liście ze zdrową żywnością powinny się znaleźć produkty suche, przetwory oraz przyprawy i oleje. Można pogrupować je pod względem pory dnia, podczas której są spożywane. Wówczas żaden skarb natury nam nie umknie.
Zdrowe śniadanie
- Bogate w składniki odżywcze śniadanie to nie tylko owsianka (płatków jest wiele rodzajów). Dobrą bazą śniadaniową jest kasza jaglana (ok. 5 zł/300 g). Można ją przyrządzić na słono z dodatkiem warzyw, mięsa, czy jaj lub na słodko – z owocami czy miodem.
- Niezbędnym elementem śniadaniowego menu są bakalie (ok. 15 zł /200 g) oraz rozgrzewające przyprawy np. cynamon, kardamon (ok. 2-5 zł/ 40 g). Pobudzą one metabolizm i pomogą zacząć dzień z nową energią.
- Dobrym pomysłem na śniadanie jest również kasza manna (ok. 4 zł/300 g) z owocami lub konfiturą domowej roboty, kanapki z pełnoziarnistego chleba oraz domowej roboty naleśniki z mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej (3- 15 zł/kg).
Obiadowy zawrót głowy
- Mięso i ryby są częstym gościem obiadowego menu. Warto jednak przyrządzać te smakołyki "na zdrowo". Tłuste, smażone potrawy lepiej jest zastąpić przygotowanymi w parowarze (ok 100 – 400 zł), duszonymi lub ewentualnie pieczonymi z małym dodatkiem tłuszczu.
- Dodatki do mięsa mogą być różne. Warto wyposażyć kuchenne półki w szereg kasz: gryczaną, pęczak, kuskus, jęczmienną ( ok. 3- 10 zł/ 400 g) czy mniej popularny turecki bulgur lub amarantus (10-40 zł/400 g). Prócz kasz i ryżu (białego i brązowego) warto zainwestować w groch, fasolę, ciecierzycę i soczewicę (ok. 5-20 zł/300 g). Te bogate w białko produkty z powodzeniem zastąpią mięso.
- Wyposażając kuchenne pułki w tłuszcze, warto wybierać te najwyższej jakości – dobra oliwa z oliwek to koszt ok. 20 - 30 zł. Ceny oleju sezamowego, kokosowego czy lnianego wahają się w granicach od 7 - 50 zł /100 ml.
- Obowiązkowe w kuchni są jeszcze zioła – zarówno te świeże jak i suszone. Ciężko jest ją sobie wyobrazić bez świeżej pietruszki – jednego z najzdrowszych zielonych dodatków. Przyprawowy must have to więc bazowe zioła: pietruszka, koperek, bazylia, oregano, chili oraz kumin (ok 2-10 zł/szt). Warto przyjrzeć się również zdrowym dodatkom takim jak ostopest obniżający cholesterol (ok. 10 zł/100 g), zioła do naparów - nagietek, pokrzywa, skrzyp polny (ok 5 zł/40 g) czy choćby stewia – substytut cukru (10-30 zł/100g).
Zdrowy mix na kolację
Produkty śniadaniowe i obiadowe z powodzeniem wykorzystamy do przygotowania smacznej i zdrowej kolacji. Powinna być lekka, oparta głównie na warzywach i lekkich węglowodanach. Można się tu pokusić o tradycyjne kromki chleba z pomidorem lub małą porcją makaronu pełnoziarnistego lub ryżowego (ok 5 zł/250 g) z warzywami. Ważne by pamiętać o zasadzie, że ostatni posiłek powinniśmy spożyć 3 godziny przed snem.
Powiedz mi, co jesz
„Jesteś tym, co jesz” – pisze w swojej książce Gillian McKeith. Jeśli chcemy cieszyć się nienagannym zdrowiem, kondycją i wyglądem, warto zainwestować w siebie i zacząć racjonalnie podchodzić do kwestii żywienia. Odpowiednio zbilansowana dieta, spożywanie produktów wysokiej jakości i ograniczenie pustych kalorii oraz odrobina ruchu są kluczem do tego, by każdy dzień zaczynać z uśmiechem na twarzy i nową energią.