Ekorodzice

Zupa z selera

Autor: Ewa Ramenda 2010.05.03, 07:31
Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler.  To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy można z niego zrobić.

fot. www.sxc.hu

Pyszna i tania zupa z selera
  • 1 mała bulwa selera lub pół dużej,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • śmietana lub jogurt
  • mąka do zabielenia

Seler kroimy w kawałki ok. 3x3 cm i gotujemy z kostką rosołową ok. 20 min do miękkości. Miksujemy seler w rosole i zabielamy. Możemy również masę selerową odcedzić przez sitko i dodać do zupy lane ciasto lub makaron, a z pozostałej masy zrobić kotleciki selerowe.

Kotleciki selerowe
  • masa selerowa (uzyskana przy gotowaniu zupy)
  • 1 lub 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: papryka czerwona i żółty ser (pokrojone w kostkę)

Do uzyskanej masy selerowej dodajemy całe surowe jajko. Jeśli chcemy uzyskać lepszą konsystencję, możemy również dodać jajko ugotowane na twardo (starte na tarce o najmniejszych oczkach). Następnie dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Jeśli z masy nie da się ulepić kotlecików, należy dodać więcej bułki tartej. Następnie formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek. Można do masy dodać papryki oraz twardego żółtego sera.

Czy wiesz, że...?
Seler wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Stosowany jest w dietach odchudzających. Posiada również działanie moczopędne. Jedzony regularnie, pod postacią bulw lub naci, ma zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze, pracę nerek, trawienie, a nawet skołatane nerwy.



Tagi: dzieci   seler   weganie   wegetarianie   zupa   żywienie  


Komentarzy: 4
{opis}
28.06.2013 23:12 - dociekliwa
Kazdy sobie wrzuci to co chce zamiast kostki:D
{opis}
01.04.2012 07:28 - daszka
można użyć kostek rosołowych wegetariańskich bio lub bulionu wegetariańskiego w proszku też bio bez Glutaminianu sodu i innych polepszaczy.
{opis}
13.01.2011 12:07 - michsi
Radziłabym nie używać kostek rosołowych, jeżeli chce się zachować zasadę "zdrowa" kuchnia. To co można osiągnąć z glutaminianem sodu, można wykonać również samemu, bez chemii. Trochę dłużej się gotuje, ale efekt nieporównywalny.
{opis}
02.06.2010 17:34 - anne67
Z Selerem robie takze doskonale purée : Ziemniaki, maly seler w kawalkach, cebula, czosnek, sol. Zagotowac i na koniec rozgniesc wszystko razem na purée. Jezeli jest za duzo wody, to odlac na poczatek i w razie potrzeby dolac na koncu. Mozna dodac troche mleka i wody lub mleka roslinnego. Na koncu dolozyc oleju z oliwek. Pycha !
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów