Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy można z niego zrobić.
fot. www.sxc.hu
Pyszna i tania zupa z selera
- 1 mała bulwa selera lub pół dużej,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- śmietana lub jogurt
- mąka do zabielenia
Seler kroimy w kawałki ok. 3x3 cm i gotujemy z kostką rosołową ok. 20 min do miękkości. Miksujemy seler w rosole i zabielamy. Możemy również masę selerową odcedzić przez sitko i dodać do zupy lane ciasto lub makaron, a z pozostałej masy zrobić kotleciki selerowe.
Kotleciki selerowe
- masa selerowa (uzyskana przy gotowaniu zupy)
- 1 lub 2 jajka,
- bułka tarta,
- oliwa z oliwek,
- opcjonalnie: papryka czerwona i żółty ser (pokrojone w kostkę)
Do uzyskanej masy selerowej dodajemy całe surowe jajko. Jeśli chcemy uzyskać lepszą konsystencję, możemy również dodać jajko ugotowane na twardo (starte na tarce o najmniejszych oczkach). Następnie dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku i odstawiamy na 10 minut. Jeśli z masy nie da się ulepić kotlecików, należy dodać więcej bułki tartej. Następnie formujemy placki i smażymy na oliwie z oliwek. Można do masy dodać papryki oraz twardego żółtego sera.
Czy wiesz, że...?
Seler wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga leczenie, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Stosowany jest w dietach odchudzających. Posiada również działanie moczopędne. Jedzony regularnie, pod postacią bulw lub naci, ma zbawienny wpływ na ciśnienie tętnicze, pracę nerek, trawienie, a nawet skołatane nerwy.