Ekorodzice

Zupa migdałowa

Autor: Joanna Koszewska 2013.12.02, 21:40

O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda!  Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska. Doskonale komponują się z daniami wigilijnymi. Warto więc mieć w zanadrzu przepis na zupę migdałową...


  • 100 g ryżu                                                                       Czas przygotowania: ok. 60 minut
  • 150 g migdałów                                                                Kaloryczność potrawy: 100 g = 130 kcal
  • 1 litr mleka
  • 60 g rodzynek 
  • 5 g masła
  • 4 łyżki stevi lub ksylitolu

Ryż gotować przez około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Równocześnie podgrzewając mleko z migdałami zmielonymi, rodzynkami i masłem na małym ogniu przez około 15 minut. Dosłodzić do smaku. Ryż porcjować i zalać zupą migdałową, a wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałów.

Tagi: danie   migdałowa   wigilijne   zupa  

Przeczytaj także:

Kisiel z mirabelek

Kisiel z mirabelek

Mirabelki zawierają mnóstwo cennych witamin i dużą ilość błonnika. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy, rozwiązując między innymi problemy z zaparciami. Jednak w surowej formie nie zawsze są zachęcające dla najmłodszych. A może kisiel?... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji... więcej »
Napój ryżowy

Napój ryżowy

Napój ryżowy jest doskonałą alternatywą dla krowiego mleka. Mogą go spożywać kobiety karmiące piersią, nawet jeśli niemowlak ma problem z nietolerancją laktozy. W zasadzie jego jedynym minusem jest cena. Chyba, że przygotujemy napój w zaciszu... więcej »
Domowy proszek do pieczenia BIO

Domowy proszek do pieczenia BIO

Proszek do pieczenia to sypka, droga i niezdrowa mieszanina rozmaitych związków chemicznych z fosforaniami na czele, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie naszych ciast. Niewiele osób wie, że można łatwo i szybko wykonać go w zaciszu... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów