Ekorodzice

3 zaskakujące przepisy na tradycyjny barszcz biały

Autor: Eko Jeż 2016.10.11, 15:26

Barszcz biały to klasyka polskiej kuchni. Chyba trudno wyobrazić stół bez potrawy, która w tym wyjątkowym czasie króluje w niemal wszystkich polskich domach - bez względu na region, tradycje i świąteczne obyczaje. W wersji tradycyjnej zazwyczaj podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, czasem z twarogiem bądź ziemniaczanymi kluseczkami. Jednak warto urozmaicić tradycyjny przepis i sięgnąć po nieco egzotyki oraz niecodzienne dodatki. Sprawdź 3 pomysły na zaskakujący barszcz biały!

 Barszcz biały z nutką kokosu 

Niezwykle ciekawe połączenie tradycji z nutką egzotyki kryje w sobie barszcz biały z krewetkami i mleczkiem kokosowym. Na pierwszy rzut oka takie połączenie smaków wydaje się niemożliwe.  Jednak efekt jest niezwykle smaczny, a mieszanka kuchni polskiej i tajskiej przynosi zaskakująco dobre rezultaty. Składniki na tę zupę to: 

  • 1,5 litra wody,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 250 g krewetek,
  • pół papryczki pepperoni,
  • 240 ml mleczka kokosowego,
  • 1 torebka białego barszczu instant,
  • ćwiartka cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju.

Ugotowanie zupy jest bardzo proste. Obrane warzywa należy zalać litrem wody i gotować do czasu aż zmiękną. Instant barszczu trzeba rozpuścić w pozostałej wodzie, a następnie dodać do niego mleczko kokosowe. Tak przygotowaną mieszankę wraz z krewetkami wlewa się do gotującej się zupy. Na łyżce oleju należy usmażyć papryczkę i czosnek, a następnie dodać je do zupy. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy sokiem z cytryny. I gotowe – barszcz biały można podawać z jajkiem na twardo i rzeżuchą.


Barszcz biały pod pierzynką

Daniem doskonale sprawdzającym się na specjalne okazje jest barszcz biały pod pierzynką z ciasta francuskiego. Ta wykwintna potrawa nie tylko świetnie smakuje, ale także olśniewa widokiem, dzięki czemu zachwyci niejednego gościa. Składniki, które należy przygotować to:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 torebka barszczu białego (w formie instant), 
  • 650 ml zimnej wody,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej,
  • 7 jajek

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tej potrawy jest połączenie wody ze śmietanką i dodanie do nich barszczu instant oraz chrzanu. Tak przygotowaną zupę należy rozlać do żaroodpornych miseczek lub bulionówek, a następnie do każdego naczynia dodać pokrojoną kiełbasę oraz wbić surowe jajko. Kolejnym krokiem jest wycięcie z ciasta francuskiego odpowiednich krążków (o średnicy większej niż krawędzie naczynia z zupą) i przykrycie nimi wszystkich miseczek w taki sposób, aby ciasto było przylepione do ścianek. Ciasto należy posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach barszcz biały pod pierzynką można wyjąć z piekarnika i podawać. Zachwyt gości gwarantowany!


Barszcz biały z leśnymi grzybami

Chociaż tradycyjna Wigilia kojarzy się przede wszystkim z barszczem czerwonym, to w wielu rejonach Polski biesiadnicy spożywają w ten wieczór różnorodne zupy przygotowane na bazie leśnych grzybów. Alternatywą dla tradycyjnej zupy grzybowej może być więc barszcz biały z grzybami, który świetnie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijną tradycję. Do przygotowania tej potrawy będą potrzebne następujące składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (na przykład borowików i prawdziwków),
  • 2 torebki białego barszczu instant,
  • 1 litr wody, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,     
  • 1 cebula,    
  • 1 łyżka masła.

Oczyszczone i wypłukane grzyby należy zalać pól litrem zimnej wody i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie grzyby wkłada się do garnka i zalewa wodą, w której się moczyły, a następnie gotuje się je do czasu aż będą miękkie. Na patelni należy rozgrzać masło i dodać do niego posiekaną cebulę oraz pokrojone grzyby. W tym samym czasie trzeba rozprowadzić barszcz w wodzie i zagotować. Ostatnim krokiem jest dodanie do zupy podduszonych grzybów z cebulką i gotowanie jej przez kolejne pięć minut. Po zdjęciu barszczu z płyty należy dodać do niego śmietanę. Zupę można udekorować natką pietruszki. Smak tak przyrządzonego barszczu białego zachwyci każdego, gdyż łączy w sobie kwaskowatość z tradycyjnym smakiem wywaru z grzybów.

Barszcz biały często bywa utożsamiany z żurkiem, jednak eksperci kulinarni podkreślają, iż różnica pomiędzy dwiema zupami tkwi w zakwasie - prawdziwy barszcz powinien być wykonany z kwasów warzywnych lub owocowych (na przykład z kiszonej kapusty), a nie z zakwasu mącznego. Jednak bez względu na sposób wykonania, barszcz biały zawsze pozostanie jedną z ulubionych, tradycyjnych, polskich zup.





Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów