fot. www.sxc.hu
Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i
przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy
do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu
przemian. Choć jest to dość stara koncepcja, łatwo ją wprowadzić w
pewnym uproszczeniu do codziennego jadłospisu. Pięć elementów to m.in. pięć smaków:
- ogień (gorzki)
- ziemia (słodki)
- metal (ostry)
- woda (słony)
- drewno (kwaśny) ....
Każdy produkt spożywczy należy do odpowiedniego elementu, np:
- ogień (O) – kasza gryczana, wrzątek, świeża bazylia, imbir świeży;
- ziemia (Z) – marchewka, kasza jaglana, miód, orzechy, oliwa z oliwek;
- metal (M) – rzodkiewka, pieprz, kminek, cebula surowa;
- woda (W) – sól, zimna woda, ryby, fasola, ogórki surowe;
- drewno (D) – pomidory, pietruszka natka, kiszone produkty, cytryna.
Śniadanie – owsianka i kawa naturalna
OwsiankaM: płatki owsiane, szczypta cynamonu
W: zalać zimną wodą
D: suszona żurawina
O: odrobina świeżego startego imbiru
Z: ziarno siemienia lnianego, słonecznik, rodzynki suszone na słońcu, starte lub pokrojone jabłko
Kawa naturalna
O: naturalna kawa mielona zalana gorącą wodą (kawę naturalną można zamienić na zbożową, np. orkiszową, która będzie należeć do D)
Z: łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego
M: kardamon nasiona,
W: krople zimnej wody by opadły fusy
II Śniadanie – sałatka do pojemnika do pracy
D: makaron orkiszowy
O: szczypta kurkumy
Z: brokuła ugotowana, podprażone płatki migdałowe, olej lniany nieoczyszczony
M: pieprz, oregano
W: sól morska
D: natka pietruszki
Obiad – zupa krem z cieciorki
W: zimna woda
D: łyżka natki pietruszki
O: listki świeżej bazylii
Z: 2 marchewki, 3-4 ziemniaki, pietruszka korzeń, namoczona przez noc cieciorka, łyżka masła
M: pół małego selera (korzeń), czosnek świeży 5 ząbków
W: sól morska
D: posypać natką pietruszki
Podawać z grzankami lub prażonymi migdałami.