Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne spożywanie pokarmu to główne przyczyny zachorowań.
fot. www.sxc.hu
Objawy chorobowe to próba wydalenia przez organizm zbędnych substancji lub depozycji ich wewnątrz. Możemy to zobaczyć, kiedy obraz krwi obserwowany jest pod mikroskopem w ciemnym polu widzenia tuż po pobraniu – “na żywo”. Organizm nie może prawidłowo funkcjonować, gdy krew jest zanieczyszczona, a organy są nadmiernie przeciążone toksynami. I choć prawie każdy wie, że przywrócenie wewnętrznej równowagi powinno się zacząć od zmiany diety – różnorodność propozycji przyprawia o zawrót głowy.
Pokarm powinno się dobierać indywidualnie do osoby, uwzględniając jej:
- budowę,
- konstytucję,
- przebyte choroby,
- stan wewnętrznej równowagi.
- Ponadto odpowiednio do klimatu, w którym żyjemy i pory roku.
Błędy żywieniowe nie tylko dotyczą nieodpowiedniego składu i ilości pokarmu, ale także niezrównoważonego odżywiania. Składniki odżywcze w pożywieniu są powiązane zależnościami rodzajowymi czy energetycznymi. Poza tym organizm, aby mógł czerpać z pożywienia energię i esencje, musi być zdolny do jego trawienia i wchłaniania.
Zgodnie z koncepcją
tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według pięciu elementów, pięciu żywiołów. Choć jest to dość stara koncepcja, łatwo ją wprowadzić w pewnym uproszczeniu do naszej polskiej kuchni.
Pięć elementów to m.in. pięć smaków:
- ogień (gorzki)
- ziemia (słodki)
- metal (ostry)
- woda (słony)
- drewno (kwaśny) ....
Każdy produkt spożywczy należy do odpowiedniego elementu, np:
- ogień – kasza gryczana, wrzątek, świeża bazylia, imbir świeży;
- ziemia – marchewka, kasza jaglana, miód, orzechy, oliwa z oliwek;
- metal – rzodkiewka, pieprz, kminek, cebula surowa;
- woda – sól, zimna woda, ryby, fasola, ogórki surowe;
- drewno-pomidory, pietruszka natka, kiszone produkty, cytryna.
Tabele pokarmów możemy znaleźć w wielu publikacjach.
- Przygotowując potrawę, dodajemy składniki w podanej kolejności z każdego elementu. Im więcej użyjemy smaków, tym będzie lepiej zrównoważona potrawa i lepiej odżywi wszystkie narządy.
- Ważne jest używanie ziół i przypraw, które nie tylko dodają aromatu i smaku potrawie, ale ułatwiają trawienie. Do dań strączkowych, mięsnych, tłustych używamy kminku, tymianku, majeranku, świeży imbir, bazylię, oregano.
- Gotowanie zgodnie z porą roku zabezpiecza nas przed oddziaływaniem klimatu choćby przed przeziębieniami, alergiami itp.
- Powinno się wykorzystywać jarzyny i owoce, które rosną i dojrzewają w danej porze roku i w danej szerokości geograficznej. Niewłaściwe jest jedzenie bananów, pomarańczy w naszym klimacie, a co gorsze w zimę. Mamy wiosną truskawki i czereśnie, jesienią jabłka i gruszki, i te owoce “idą na zdrowie”. Najlepszym jest produkt z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka. Naturalnie niemrożony, niekonserwowany – zwłaszcza chemicznie. Trzeba również podkreślić rodzaj energii użytej do przygotowania pożywienia. Poczynając od najbardziej wartościowego ciepła, pochodzącego od żywego ognia z drewna a skończywszy na kuchence mikrofalowej, która wręcz okrada energię z pokarmu.