II Danie – kasza gryczana polana olejem lnianym, buraczki z chrzanem, seler w panierce
Seler w panierce
M: podgotowany seler korzeń pokrojony w plastry, pieprz
W: sól morska
D: skropić cytrynką
O: szczypta kurkumy
Z: obtoczyć w jajku i ziarnie sezamu
Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Buraczki z chrzanemZ: ugotowane buraczki zetrzeć na wiórki
M: chrzan
W: sól morska
D: sok z cytryny
O: szczypta kurkumy
Z: oliwa z oliwek
Kolacja – bułeczki z bryndzą owczą
NadzienieO: bryndza owcza
Z: podpieczona na masełku cebulka,
M: pieprz, tymianek
W: sól szczypta
D: pietruszki natka
O: bazylii listek
dobrze mieszamy
BułkiZ: bułeczki razowe wyjmujemy środek z bułeczki, nadziewamy bryndzą przygotowaną
M: na wierzchu bułeczki dajemy kilka krążków cebulki lub szczypiorek
W: skrapiamy zimną wodą
D: kropla cytryny
O: do piekarnika na ok. 20 minut.
Po wyjęciu posypujemy kiełkami.