Ekorodzice

Jak gotować w parowarze?

Autor: mgr inż. Joanna Koszewska 2013.03.24, 10:04
Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania tego sprzętu w każdej kuchni, a w szczególności tej „eko”. Wytłumaczę też, dlaczego jedzenie potraw z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia

fot. www.sxc.hu


Na początek parę słów o budowie parowaru. Składa się on z kilku elementów:
  1. Spód parowaru to podstawka, do której wlewa się odpowiednią ilość wody, po to by pod wpływem temperatury wytworzyła się z niej para.
  2. Następnie są pojemniki na żywność – najczęściej plastikowe i przezroczyste, by lepiej obserwować proces przygotowywania potrawy.
  3. Ostatnia część składowa tego urządzenia – pokrywa.

Zastosowanie parowaru w kuchni – jedzenie z parowaru wiąże się z wieloma zaletami bardzo ważnymi dla naszego zdrowia:
  • Mniejsze straty witamin i składników mineralnych. W tradycyjnym gotowaniu spora część składników mineralnych, jak i witamin rozpuszczalnych w wodzie takich jak: witaminy z grupy B, C wydostaje się do wody, jest jakby wypłukiwana przez nią. Parowanie produktu powoduje znacznie mniejsze ich straty.

  • Mniejsza ilości tłuszczu dodawanego do posiłku – a można w ogóle go nawet pominąć.

  • Mniejsza ilość dodawanej soli.

  • Zachowanie jej koloru, smaku, aromatu i struktury – produkty nie są rozgotowywane.

  • Gotowanie w parowarze jest uniwersalne. Można w nim przyrządzić wszystkie produkty takie jak: warzywa, owoce, makarony, ryż, kasze, ryby, mięsa. Istnieją tylko nieliczne wyjątki: np. pomidory.

  • Krótszy czas przygotowywania potrawy. Parowar umożliwia przyrządzanie równocześnie kilku składników potrawy. Ponadto czas poświęcony na obróbkę cieplną jest krótszy z uwagi na temperaturę pary wodnej. Podczas gotowania na parze wartość ta sięga do 120oC, a w wodzie 100 oC.

  • Wygoda – nic się nie przypali, nie wykipi, a pojemniki z łatwością można włożyć do zmywarki.

  • Możliwość odgrzewania potraw, nawet tych, które wcześniej były przygotowane metodą tradycyjną.

Metoda gotowania za pomocą pary głównie jest zalecana osobom, które dbają o dietę ze względu na figurę, zdrowie i urodę. Charakteryzuje się ona tym, że jest lekkostrawna, a przy tym niskokaloryczna i pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Należy też zwrócić uwagę na fakt, że jest to idealny sposób na przygotowywanie dań maluszkom!





Komentarzy: 4
{opis}
02.06.2013 21:23 - wielodzietna
My mamy parowar Zelmer 37Z011 zapłaciłam ok 180zł, a niczym się za bardzo nie różni od parowaru szwagierki za ponad 300zł Tylko względy estetyczne. Ponad rok go używam, nic się nie dzieje. łatwo się czysci. Mogę równocześnie kilka potraw gotować Polecam
{opis}
01.06.2013 13:34 - iaera
Nie pospadam parowaru, może napiszcie, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu, jaka cena, żeby niepotrzebnie nie przepłacać
{opis}
09.12.2010 11:47 - adammunk60
Może już wreszcie przestalibyście robić coś tak głupiego jak liczenie kalorii?Czy jeszcze do was nie dotarło że to nie ma znaczenia?Czy naprawdę jeszcze nie rozumiecie,że aby schudnąć należy JEŚĆ tłuszcze a ograniczać węglowodany czyli cukier a nie odwrotnie?Co do gotowania w parowarze to się zgadzam,że jest o niebo zdrowsze niż w wodzie.Ciekawe jak to wygląda w garnku ciśnieniowym (szybkowarze) gdzie ten czas gotowaia jest jeszcze szybszy i równiez gotuje się z bardzo małą ilością wody lub bez?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów