Ekorodzice

Jak gotować w parowarze?

Autor: mgr inż. Joanna Koszewska 2013.03.24, 10:04
Kilka wskazówek na temat przygotowywania dań w parowarze:

Bardzo istotna jest kolejność układania produktów w pojemnikach. Najbliżej źródła wytwarzania pary powinny znaleźć się produkty, które wymagają najdłuższej obróbki cieplnej, czyli w przypadku planowania obiadu składającego się m.in. z mięsa, to ono powinno się tam znaleźć. Dopiero potem pozostałe składniki dania, czyli przykładowo: ryż, a nad nimi brokuły.

Nie należy potraw solić. Para, która przenika przez tkanki produktu, umożliwia uwalnianie z niego jej naturalnej zawartości. Zaleca się dosalanie na talerzu, po to by uniknąć przesolenia potrawy. Warto natomiast sięgnąć po zioła: świeże lub suszone i zastosować je bezpośrednio na produkty, jak i do wody. Ich aromat znacznie podkreśli aromat potrawy, a nasze organizmy wesprze w trawieniu.

Gdy gotujemy rybę na specjalną okazję, to do wody można dodać białego wytrawnego wina. Rybę można także od razu skropić sokiem z cytryny. Należy pamiętać o tym, by w pojemniku nie układać produktów zbyt ciasno. W każdym zestawie powinna znaleźć się żywność w jednakowych kawałkach. Jeśli jest możliwe to jak najmniejszych. Zapewni to odpowiednią przestrzeń do krążenia pary wodnej.

Należy pamiętać, by jak najrzadziej podnosić górną pokrywę, gdyż powoduje to duże straty pary, a przez to wydłuża się proces gotowania.

Jak przy każdym posiłku warto jest na kilka godzin przed gotowaniem doprawić odpowiednimi przyprawami mięso, drób, ryby, gdyż pomaga to w uzyskaniu wilgoci i kruchości.

Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z parowaru, spróbuj przetestować mój przepis na RYBĘ Z GRUSZKAMI.



Przeczytaj także:

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać właściwości "lecznicze" otaczającej nas żywności. Nie zdziwię Was więc zatem, gdy powiem, że od czasu do czasu przygotowuję dla siebie i moich bliskich zakwas z buraków na... oczyszczenie... więcej »
Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
02.06.2013 21:23 - wielodzietna
My mamy parowar Zelmer 37Z011 zapłaciłam ok 180zł, a niczym się za bardzo nie różni od parowaru szwagierki za ponad 300zł Tylko względy estetyczne. Ponad rok go używam, nic się nie dzieje. łatwo się czysci. Mogę równocześnie kilka potraw gotować Polecam
{opis}
01.06.2013 13:34 - iaera
Nie pospadam parowaru, może napiszcie, na co zwrócić uwagę przy kupowaniu, jaka cena, żeby niepotrzebnie nie przepłacać
{opis}
09.12.2010 11:47 - adammunk60
Może już wreszcie przestalibyście robić coś tak głupiego jak liczenie kalorii?Czy jeszcze do was nie dotarło że to nie ma znaczenia?Czy naprawdę jeszcze nie rozumiecie,że aby schudnąć należy JEŚĆ tłuszcze a ograniczać węglowodany czyli cukier a nie odwrotnie?Co do gotowania w parowarze to się zgadzam,że jest o niebo zdrowsze niż w wodzie.Ciekawe jak to wygląda w garnku ciśnieniowym (szybkowarze) gdzie ten czas gotowaia jest jeszcze szybszy i równiez gotuje się z bardzo małą ilością wody lub bez?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów