Lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać właściwości "lecznicze" otaczającej nas żywności. Nie zdziwię Was więc zatem, gdy powiem, że od czasu do czasu przygotowuję dla siebie i moich bliskich zakwas z buraków na... oczyszczenie krwi.
fot. Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi / Źródło: www.freeimages.com
Przygotowujemy i ścieramy na tarce:
- 3 kg buraków czerwonych
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 1 główkę czosnku
- 1 cebulę
Następnie gotujemy 5 litrów wody z 5 łyżkami cukru, 5 łyżkami soli, łyżeczką kminku, studzimy i zalewamy starte warzywa. Pozostawiamy na 6 dni pod przykryciem w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej (nie może być upałów), codziennie mieszamy. Na sam koniec odcedzamy i wstawiamy zakwas buraczany do lodówki. Pijemy po jednej szklance 2 razy dziennie.
WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Wywar ze świeżych liści czarnej porzeczki też doskonale oczyszcza krew.