Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu oraz treningu gwarantuje utrzymanie dobrej kondycji oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto znać główne zasady łączenia składników i przypraw w daniach, by tworzyć smaczne i pełnowartościowe posiłki. Umiejętne komponowanie produktów pozwoli na przyspieszenie metabolizmu i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Jeśli chcemy przyspieszyć nasz metabolizm powinniśmy przygotowywać dania z jajek. Zawierają one dziewięć ważnych dla organizmu aminokwasów. Poza tym, spożywając białkowe produkty na śniadanie obniżamy łaknienie na cały dzień. Osoby, które zjedzą jajko, dłużej pozostają najedzone. Nasiona chia są nasionami szałwii hiszpańskiej. Od wieków korzysta się z nich w Ameryce Środkowej i Południowej. Są one bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik, który powoduje uczucie sytości. Można dodawać je praktycznie do wszystkiego w zależności od preferencji. Doskonale sprawdzą się w sałatkach, jogurtach, koktajlach czy owsiankach.
Bardzo wiele zalet ma również cynamon, który poza tym, że przyspiesza metabolizm, to pomaga usunąć nadmiar cukry z krwi. Dodatkowo, zapobiega on otyłości i ma działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie cynamonu pomaga w walce z problemami opróżniania żołądka. Można dodawać go do owsianek, koktajli i kawy. Podobne właściwości czyli przyspieszanie metabolizmu, hamowanie odkładania się tłuszczu czy ochrona przed cukrzycą mają owoce leśne głównie żurawina, jagody i truskawki. Owoce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli i zdrowych deserów. Wiele osób, mimo chęci zmiany swoich nawyków żywieniowych nie ma czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Z pomocą przychodzi wówczas catering dietetyczny w Katowicach, dzięki któremu nie trzeba się martwić o komponowanie zbilansowanych dań. Posiłki są przygotowywane przez dietetyków i specjalistów, którzy przygotowują menu według preferencji klienta.
Metabolizm pobudza także zielona herbata, która zawiera kofeinę i katechiny. Dzięki filiżance herbaty poczujemy się pobudzeni i rześcy. Dodatkowo, jej regularne picie pomaga odbudować florę bakteryjną jelit. Najlepiej pić dwie, trzy filiżanki dziennie. Składnikami, które również pobudzają spalanie tłuszczu w organizmie są ostre przyprawy. Bardzo dobrym przykładem jest pierz cayenne. Spożywanie ostrych przypraw sprawia, że pojawia się zjawisko termogenezy czyli wytwarzania ciepła przez organizm. Tłuszcz staje się paliwem i szybciej się utlenia.
Regularne dodawanie do posiłków produktów przyspieszających metabolizm wspomaga funkcjonowanie organizmu i spalanie tkanki tłuszczowej. Warto wprowadzić je do swojego codziennego menu.