Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością masła. A najbardziej zadowolone będą mamy małych alergików uczulonych na mleko i jaja.
fot. bezglutenowe pączki
Czego potrzebujesz?
- 1 kg mąki
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g oleju lub 150 g tłuszczu (margaryna bezmleczna) – zamiast smalcu, który dodawały nasze babcie
- 1/2 l wody
- 50 g drożdży
- paczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżki spirytusu lub octu – aby pączki nie nasiąkały tłuszczem
Jak zrobić?
- Drożdże rozmieszać z małą ilością letniej wody z dodatkiem cukru (1 łyżka).
- Wlać resztę wody, dodać mąki tyle aby zrobić rozczyn gęstości śmietany.
- Gdy podrośnie, dodać olej (1/2 szklanka) utarty z cukrem oraz resztę mąki, sól.
- Wyrobić ciasto, pod koniec dodać 100g oleju (lub roztopionego tłuszczu).
- Wyrobić i na koniec dodać spirytus bądź ocet. Wymieszać zostawić do wyrośnięcia.
- Formować pączki i smażyć.
Z przepisu mogą spokojnie skorzystać osoby uczulone na jajka i mleko. Niestety, przepis nie jest dla glutenowców... Ale może warto pomyśleć o jakiejś mące bez glutenu?
SMACZNEGO!
Przepis został przetestowany przez naszą użytkowniczkę mamagę oraz jej dzieci:)