Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...
fot. Powidła śliwkowe
Przygotuj:
- 2 kg śliwek węgierek,
- 200 g brązowego cukru,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
- Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
- Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
- Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
- Zakręcić i ustawić do góry dnem.
- Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce.