Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i wzmocni nasz układ odpornościowy. Prawdziwa bomba witaminowa!
Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu jak kilka minut. Wypróbujcie przepisy na koktajl naszych użytkowniczek!
PRZEPIS GREGONY:
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 szklanka wody mineralnej
Bierzemy po łyżce stołowej nasion słonecznika, nasion dyni i siemienia lnianego (nasiona słonecznika i dyni mają być niełuskane, bo zawierają błonnik czynny). Można też dodać łyżkę orzechów włoskich lub laskowych. Mielemy wszystkie produkty w młynku. Zmielone nasionka dajemy do miksera, dolewany szklankę wody mineralnej i chwilę miksujemy. I już mamy zdrowy koktajl błonnikowy. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Smacznego!
PRZEPIS DANDA:Podstawa:
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1 szklanka wody mineralnej
Dodatki poprawiające smak:
- miód
- banan
- kiwi
- suszone rodzynki, daktyle i morele
- pomidor
- bio-śmietana
Podstawa to zawsze zmielone nasiona niełuskanych pestek dyni, pestek słonecznika i siemienia lnianego. Można dodać zmielone orzechy, tak jak moja poprzedniczka napisała. Jednak w tej podstawowej formie smak jest krótko mówiąc mało atrakcyjny i nie każdemu przypadnie do gustu. Ja w sumie koktajl robię w zależności od tego, na jaki mam ochotę, no i od tego co mam pod ręką;) Zimą dodaję miód i banana, czasem urozmaicam kiwi. Albo dodaje do podstawy suszone rodzynki, daktyle i morele. Do warzywnych wrzucam zazwyczaj pomidora i uzupełniam bio-śmietanką :)
PRZEPIS MEMIKO
- kubek gorącego mleka
- 2 łyżeczki zmielonego lnu
- 1 łyżeczka miodu
Ja każdy dzień zaczynam od mleka z lnem. Do kubka gorącego mleka wsypuję 2 łyżeczki zmielonego lnu i mieszam, aż uzyska śluzowatą konsystencję. Gdy przestygnie, dodaję łyżeczkę miodu i czekam jeszcze minimum 15 minut, żeby miód dobrze się rozpuścił. Taki koktajl zawiera około 5g błonnika, a oprócz tego cenne aminokwasy, witaminę E i witaminy z grupy B.
Wskazówka EKO JEŻA Po rozdrobnieniu nasion uaktywniają się czynne związki organiczne.
Pamiętajcie, żeby koktajl wypić szybko – w ciągu maksimum piętnastu
minut od jego przyrządzenia, żeby działał najlepiej! |
Znasz lepszy przepis? Podziel się nim z nami na forum!